Back

Butoaie de zeci de ani, scoase din subsolul Palatului Baroc

La o lună de la demararea efectivă a lucrărilor de restaurare și refuncționalizare a Palatului Baroc, Episcopia la  Romano-Catolică, în spiritul unei transparențe totale, face un scurt rezumat a acțiunilor deja întreprinse. Astfel, au fost deja demontate butoaienele din subsolul palatului, ce zăceau de câteva decenii în zona respectivă. Constructorii, niște specialiști din Târgu Mureș, s-au gândit să refolosească materialele obținute la confecționarea unor elemente de parchet. Înlăturarea tencuielii de pe zidul subsolului, curăţarea cărămizilor originale şi amenajarea primară a spaţiului sunt operaţiuni ce urmează a fi finalizate până în cursul lunii februarie.

Tot în februarie, vor fi demarate şi lucrările la exteriorul clădirii, în primă fază fiind atacată aripa de sud a imobilului. După montarea schelelor exterioare va începe refacerea capitală a învelitorii, iar în interior vor fi demarate lucrările de decopertare şi conservare a unor picturi murale aflate acum sub straturile de zugrăveală.

Executantul lucrării a procedat deja la selectarea şi aprovizionarea materialelor necesare primei faze de execuţie. Astfel, a fost achiziţionată o cantitate de 75% din materialul lemnos necesar reparației acoperișului, s-a procedat la procurarea ţiglei necesare, fiind deja la beneficiar şi o cantitate însemnată de material pentru tencuială. Se derulează şi lucrări care vizează canalizarea în zona şantierului.

În perioada următoare, în condiţii meteorologice favorabile, lucrările vor primi o amploare mai mare şi vor viza suprafeţele exterioare ale imobilului.

Teodora Ivan
Teodora Ivan
Sunt jurnalist. Sunt strateg de afaceri + publicitate pentru antreprenori vizionari asemeni ție. SCRIU ARTICOLE. COMUNIC CU MASS MEDIA. ORGANIZEZ EVENIMENTE. FOTOGRAFIEZ ȘI FILMEZ. Fac toate aceste lucruri și mai mult decât atât de peste 20 de ani. Mă recomandă experiența: peste 10.000 de articole publicate în presa scrisă și digitală, emisiunile TV realizate, fondarea a trei reviste, câștigarea alegerilor electorale și gestionarea conturilor de PR și comunicare a celor mai importante proiecte de dezvoltare din Bihor, finanțate din fonduri UE.
Pentru o experiență mai bună, folosim cookies.