februarie 24, 2024 03:57

Butoaie de zeci de ani, scoase din subsolul Palatului Baroc

La o lună de la demararea efectivă a lucrărilor de restaurare și refuncționalizare a Palatului Baroc, Episcopia la  Romano-Catolică, în spiritul unei transparențe totale, face un scurt rezumat a acțiunilor deja întreprinse. Astfel, au fost deja demontate butoaienele din subsolul palatului, ce zăceau de câteva decenii în zona respectivă. Constructorii, niște specialiști din Târgu Mureș, s-au gândit să refolosească materialele obținute la confecționarea unor elemente de parchet. Înlăturarea tencuielii de pe zidul subsolului, curăţarea cărămizilor originale şi amenajarea primară a spaţiului sunt operaţiuni ce urmează a fi finalizate până în cursul lunii februarie.

Tot în februarie, vor fi demarate şi lucrările la exteriorul clădirii, în primă fază fiind atacată aripa de sud a imobilului. După montarea schelelor exterioare va începe refacerea capitală a învelitorii, iar în interior vor fi demarate lucrările de decopertare şi conservare a unor picturi murale aflate acum sub straturile de zugrăveală.

Executantul lucrării a procedat deja la selectarea şi aprovizionarea materialelor necesare primei faze de execuţie. Astfel, a fost achiziţionată o cantitate de 75% din materialul lemnos necesar reparației acoperișului, s-a procedat la procurarea ţiglei necesare, fiind deja la beneficiar şi o cantitate însemnată de material pentru tencuială. Se derulează şi lucrări care vizează canalizarea în zona şantierului.

În perioada următoare, în condiţii meteorologice favorabile, lucrările vor primi o amploare mai mare şi vor viza suprafeţele exterioare ale imobilului.