În cadrul conferinței de presă de azi, 23 martie, primarul Ilie Bolojan a prezentat proiectele de regenerare urbană avute în vedere de Primăria Oradea.
”Unul dintre obiectivele orașului este acela de a avea spații verzi în toate cartierele, iar zonele degradate pe care le avem azi să fie treptat eliminate și redate cetățenilor. Pentru atingerea acestui obiectiv profităm de existența unei axe de finanțare europeană, Axa prioritară 4.2, pe Programul Operațional Regional prin care se finanțează tranformarea unor zone degradate în spații verzi. Scopul nostru este să întocmim proiecte de cel puțin 6 milioane de euro, în așa fel încât 10 ha de terenuri din Oradea, aflate azi într-o situație gravă de deteriorare, să fie redate cetățenilor sub forma unor spații verzi”, a spus primarul Ilie Bolojan în deschiderea conferinței de presă.
La acest proiet lucrează două structuri ale Primăriei Oradea: Direcția Tehnică și Zona Metropolitană Oradea.
O parte din aceste proiecte de regenerare urbană vor fi votate în ședința Consiliului Local de săptămâna viitoare, iar altele în ședințele din luna aprilie, astfel încât la finalul lunii mai toate aceste proiecte să fie depuse, iar în toamnă să poată fi începute lucrările care vizează regenerarea acestor zone.
Aceste proiecte se vor implementa în 7 locații din municipiul Oradea, dintre care două au fost prezentate în conferința de presă de azi de directorul ZMO, Adrian Foghiș.
Prima locație se află în Cartierul Soarelui, aflată în zona dinspre localitatea Paleu, unde momentan se află o veche cărămidărie, o groapă abandonată.
A doua zonă este cea din Cartierul Veteranilor, între Calea Sântandrei și Peța, unde se construiesc în prezent blocurile ANL.
În ceea ce privește amenajarea coridorului verde din str. Aurel Covaci în Cartierul Soarelui, directorul Adrian Foghiș a precizat: ”Realizarea acestui parc va reprezenta un factor de accelerare urbană a zonei, în special prin înlăturarea actualei stări de degradare accentuată a suprafeței acestui teren. Prin igienizarea acestei zone și realizarea parcului propus în actualul proiect, întreg orașul va câștiga încă o zonă de plămân verde”.
La această investiție, suprafața construită va reprezenta 3.268 mp, iar spațiile verzi 30.262 mp. Proiectul va avea în vedere realizarea unei zone peisagistice populată cu copaci, amenajarea mai multor locuri dedicate copiilor, alte zone pentru șah și tenis de masă, un teren de baschet, piste de alergare de cca 800 m etc.
Valoarea lucrărilor este de 5.583.061 lei.
În ceea ce privește al doilea proiect, respectiv amenajarea coridorului verde din str. Coriolan Pop în Cartierul Veteranilor, acesta va fi împărțit în trei zone, datorită drumurilor care îl străbat. Parcela cea mai mare va avea 5.847 mp și va fi destinată agrementului activ, fiind desenată cu alei de traversare și de relaxare. Și aici se are în vedere amenajarea de locuri speciale destinate celor mici, amenajarea unor suprafeţe destinate tenisului de masă, șahului, dar și amenajarea a 16 locuri de relaxare. Valoarea totală a lucrărilor este de 1.894.375 lei.
Alte zone în care vor fi implementate proiectele de regenerare urbană sunt: str. Barcăului – coridorul verde Ioșia; zona aferentă Cartierului Grigorescu, aceasta fiind o zonă care duce lipsă de spații verzi; zona Ciheiului – cum se trece peste centură, peste pasajul nou înspre Cihei; Cartierul Nufărul – zona str. Leonardo da Vinci; str Ion Bogdan, lângă Apele Române și, nu în ultimul rând, zona Silvaș în aval de Podul Mareșal Prezan, ceea ce va face posibilă continuarea pistei de biciclete și pedalarea între Podul Dacia Și Podul Prezan.