Back

A doua ediție a Târgului de Paști la Oradea începe pe 30 martie

Mihai Jurca, directorul Asociației pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (APTOR), a susținut miercuri, 28 martie 2018, o conferință de presă privind organizarea celei de-a doua ediții a Târgului de Paști, care își va deschide porțile în data de 30 martie 2018, ora 14:00, în Piața Unirii. Din partea Consiliului Județean Bihor, partenerul APTOR la organizarea acestui eveniment, a fost prezent la conferință Bántó Norbert, directorul Agenției de Management al Destinației (AMD) Bihor.

„Anul acesta am readus elemente care au fost de succes și care au fost apreciate anul trecut la Târgul de Paști. Aici mă gândesc la atelierele pentru copii, la jocurile tradiționale din lemn, mica grădină zoologică pe care am avut-o în Piața Unirii sau elementele de decor, care sunt extrem de apreciate de copii, specifice sărbătorilor de Paști”, a spus Mihai Jurca la începutul conferinței.

Ediția din 2018 vine cu o serie de surprize, cea mai importantă fiind numărul aproape triplu de comercianți care vor fi prezenți în Piața Unirii, dintre care 35% sunt producători tradiționali din județul Bihor. Printre surprize se enumeră și atelierele de încondeiat ouă cu meșteri din comuna Remetea, demonstrațiile de acrobații cu câini, întâlnirile cu iepurașul de Paști, precum și piesele de teatru pentru copii. De asemenea, în fiecare luni, în Piața Unirii vor fi organizate activități legate de tradițiile de Paști din județul Bihor, cum ar fi tradiția de udat a fetelor sau spectacolul folcloric cu momente specifice sărbătorilor pascale oferit de Ansamblul Profesionist Crișana.

Programele prezentate de directorul AMD Bihor, cu care Consiliul Județean Bihor contribuie la organizarea acestui eveniment sunt atelierul de vopsit ouă, spectacolele de teatru pentru copii, jocurile tradiționale din lemn, prezentarea tradițiilor din Bihor cât și participarea unui număr de 4 producători din Țara Beiușului și Valea Ierului.

„AMD a alocat din bugetul propriu pentru acest eveniment 30.000 de lei. Denumirea concursului pentru oul gigant ar putea să fie un fel de slogan oficial al evenimentului, „Sărbătorile care ne unesc”, pentru că aici nu contează apartenența etnică sau religioasă. Este vorba despre un eveniment care dorește să aducă împreună toți orădenii și toți bihorenii”, a  subliniat Bántó Norbert.

Directorul AMD a spus, de asemenea, că se are în vedere amplasarea unui cort de 50 mp în Piața Unirii, astfel încât activitățile să se poată desfășura și în cazul vremii nefavorabile.

Cu sprijinul firmei locale Kaluna, piața va fi decorată cu arbori, arbuști, plante și flori, astfel încât să prezinte simbolic renașterea evocată de aceste sărbători și anotimpul de primăvară. În mijlocul târgului vizitatorii se vor bucura de un spațiu de relaxare făcut din europaleți colorați și plini de flori și verdeață.

În acest an, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, a fost lansat concursul ouălor de Paști gigant, claselor și grupelor din ciclurile: pregătitor (grădiniță), primar și gimnazial. Concursul invită toate clasele din aceste cicluri să construiască ouă gigant de Paști pe care să le aducă vineri, 06.04.2018, în Piața Unirii pentru a fi expuse și mai apoi premiate. Organizatorii propun ca jurizarea acestora să fie făcută vineri, până la ora 14:00, de către reprezentații presei locale, fiind acordate 3 premii, unul pentru fiecare ciclu. O clasă/grupă poate înscrie doar un singur proiect în concurs. Premiul constă în bilete la expoziția Leonardo Da Vinci de la M.T.C. și la Grădina Zoologică din Oradea, pentru toată clasa/grupa.

Programul Târgului va fi între orele 12:00-22:00 (vineri-luni) și 14:00-21:00 (marți-joi), târgul deschizându-se în data de 30 martie 2018. Alte atracții interesante pe perioada târgului vor fi orele de citit povești din atelierul lutelierului, unde copiii sunt invitați să-și încondeieze propriile ouă, ce-i drept din lut, și să asculte povești.

În cele două sâmbete ale târgului, teatrele de copii Arcadia și Liliput vor oferi copiilor spectacole de teatru de stradă, începând cu ora 12:00. Pe data de 2 şi pe data de 9, ansamblurile folclorice maghiar și român vor prezenta tradiții bihorene de Paști.

Colțul gurmanzilor, care va fi amenajat în partea dinspre Biserica cu Lună a pieței, aduce vizitatorilor bunătăți tradiționale de sezon, cât și standuri de tip street food cu paste italiene sau cașcaval topit sau sandwich-uri calde.

 

Teodora Ivan
Teodora Ivan
Sunt jurnalist. Sunt strateg de afaceri + publicitate pentru antreprenori vizionari asemeni ție. SCRIU ARTICOLE. COMUNIC CU MASS MEDIA. ORGANIZEZ EVENIMENTE. FOTOGRAFIEZ ȘI FILMEZ. Fac toate aceste lucruri și mai mult decât atât de peste 20 de ani. Mă recomandă experiența: peste 10.000 de articole publicate în presa scrisă și digitală, emisiunile TV realizate, fondarea a trei reviste, câștigarea alegerilor electorale și gestionarea conturilor de PR și comunicare a celor mai importante proiecte de dezvoltare din Bihor, finanțate din fonduri UE.
Pentru o experiență mai bună, folosim cookies.