aprilie 20, 2024 06:45

Ecotichet de 45.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric prin Rabla Plus

Începând de luni, 26 martie 2018, românii care își doresc să achiziționeze un autoturism pur electric sau electric-hibrid, se pot adresa producătorilor cu care Administrația Fondului pentru Mediu a încheiat contract, în vederea obținerii notelor de înscriere, iar persoanele juridice pot depune dosare de acceptare la sediul AFM pentru Programul Rabla Plus.

Românii pot beneficia prin intermediul Programului Rabla Plus, de un ecotichet de 45.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau de 20.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid plug-in cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km, cu mențiunea că finanțarea primită de la Administrația Fondului pentru Mediu, nu trebuie să depăsească 50% din valoarea noului autovehicul achiziționat. În cadrul Programului Rabla Plus nu există obligativitatea casării unui autovehicul uzat, însă prima de casare oferită în cadrul Programului Rabla Clasic se poate cumula cu ecotichetul prevăzut de Programul Rabla Plus. În cazul în care solicitantul casează o mașină mai veche de 8 ani și decide să achiziționeze un autovehicul nou electric, beneficiază atât de prima de casare de 6.500 lei, cât și de ecotichetul de 45.000 lei, iar dacă optează pentru un autovehicul electric hibrid plug-in va primi prima de casare de 6.500 lei și ecotichetul de 20.000 lei.

În acest an, printre modificările aduse Ghidului de finanţare pentru Programul „Rabla Plus” se numără următoarele: solicitantul persoană fizică poate achiziţiona, pe parcursul unui an calendaristic, un singur autovehicul nou în cadrul Programului, beneficiind de un ecotichet, producătorii validaţi au obligaţia de a introduce în aplicaţia informatică, în termen de 15 zile de la emiterea facturii, informaţiile privind achiziţia autovehiculului nou, iar persoanele juridice pot înmatricula autovehiculele noi cumpărate prin program în termen de 90 de zile de la data emiterii facturii de achiziţie. De asemenea, persoanele juridice de drept privat au interdicţie de înstrăinare a autovehiculelor achiziţionate prin „Rabla Plus” pentru o perioadă de un an de la emiterea facturii.

De asemenea, Guvernul a adoptat Ordonanţa de urgență pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice. Astfel, începând cu anul acesta autorităţile şi instituţiile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi subordonare, pot achiziţiona, prin Programul „Rabla Plus”, autoturisme ecologice noi la o contravaloare în lei de maximum 35.000 de euro (fără TVA) pentru fiecare maşină, sumă aproape dublă faţă de cea stabilită anterior, de 18.000 de euro (inclusiv TVA).

În paralel cu Programul Rabla Plus, Administrația Fondului pentru Mediu, susține vicepreședintele Dorin Corcheș,  a promovat o schemă de ajutor de stat pentru finanțarea unor stații de reîncărcare a mașinilor electrice pentru conectarea orașelor prin rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi, pentru care se așteaptă avizul Comisiei Europene.