Marți, 27 martie, în preambulul ședinței de Consiliu Local, a avut loc un moment festiv prin care s-a comemorat împlinirea centenarului de când Sfatul Ţării din Basarabia hotăra unirea cu România.
La eveniment au participat primarul Ilie Bolojan, viceprimarii Mircea Malan și Florin Birta, secretarul municipiului – Ionel Vila, prefectul județului Bihor – Ioan Mihaiu, Episcopul ortodox al Episcopiei Oradiei şi Bihorului – Sofronie Drincec, prof. univ. dr. Ion Eremia – decanul Facultatii de Istorie şi Filosofie a Universităţii de Stat din Republica Moldova, Ilie Leahu – viceprimarul comunei Băcioi și alte personalități.
După un moment solemn în cadrul căruia a fost intonat Imnul Național al României și a fost rostită rugăciunea „Tatăl nostru” de către episcopul Sofronie Drincec, primarul Ilie Bolojan a luat cuvântul, adresându-se celor prezenți: „Mulțumesc pentru că se află alături de noi decanul Faultății de Istorie și Filozofie de la Universitatea din Chișinău, d-lui prof. univ Ion Eremia, care prin intermediul Universității Oradea, și mulțumesc pe acestă cale domnului rector, se află azi la Oradea la o conferință științifică. De asemenea, mulțumesc pentru că se află alături de noi, delegației din comuna Băcioi, reprezentată de domnul viceprimar Ilie Leahu, o comună de 12.000 de locuitori situată în suburbia capitalei Chișinău, comună care s-a înfrățit cu orașul Aleșd, iar în aceste zile va semna o declarație simbolică de reunire a Basarabiei cu România. Mulțumesc domnului primar de Aleșd, Todoca Ioan, d-lui prefect, reprezentanților cultelor, a serviciilor deconcentrate și tuturor celorlalți oaspeți prezenți azi alături de noi”.
Primarul Ilie Bolojan a vorbit despre acest moment al istoriei – 27 martie 1918 ca fiind prima etapă din crearea României Mari, urmată apoi până la sfârşitul anului 1918 de unirea Bucovinei şi a Transilvaniei cu ţara mamă, amintind cu recunoştinţă de românii basarabeni care au contribuit hotărâtor la această decizie: Ion Pelivan, Ion Inculeţ, Pan Halippa, Daniel Ciugureanu şi ceilalţi membri ai Sfatului Ţării.
„Unirea s-a făcut şi atunci profitând de o conjunctură externă favorabilă, având oameni capabili la conducerea armatei române, a Basarabiei şi a Regatului României. O delegaţie de elevi de la Liceul Aurel Lazăr se află astăzi la Chişinău. Le mulțumim că s-au dus să reprezinte acolo Oradea! Mulțumesc tinerilor basarabeni din sală pentru prezență și pentru că au ales să fie studenți la universitatea noastră.
La mulţi ani tuturor românilor, oriunde v-aţi afla!”, a spus primarul Ilie Bolojan.
În continuare, profesorul Ion Eremia a luat cuvântul, apreciind căldura cu care e primit de fiecare dată la Oradea. „Ziua de 27 martie este o zi importantă pentru românii basarabeni. E imporant ca tot ceea ce facem noi cu d-voastră să fie împărtățit de tinerii generației de azi. Apreciez prezența noastră la Oradea ca un pas important spre viitor. Ideea unirii rămâne vie în inimile fiecăruia dintre noi.”