Back

Trei parlamentari bihoreni au reprezentat România la Adunarea Uniunii Interparlamentare

O delegație a Grupului Român al Uniunii Interparlamentare, condusă de senatorul bihorean, Derzsi Akos (UDMR),  membru al Biroului Executiv al GRUI, și din care au făcut parte senator Silvia-Monica Dinică, membră a GRUI și deputații Gheorghe-Dănuţ Bogdan (PSD Bihor), membru al Biroului Executiv al GRUI, Ion Cupă și Găvrilă Ghilea (PNL Bihor), membrii ai GRUI, au participat la cea de-a 138-a Adunare a Uniunii Interparlamentare şi reuniunile asociate, care a avut loc la Geneva, in perioada de 23 – 28 martie 2018.

La sesiunea de primăvara a UIP au participat delegații parlamentare din peste 130 de țări, alături de reprezentanți ai unor adunări parlamentare internaționale, ai programelor și agențiilor din sistemul Națiunilor Unite, ai altor organizații internaționale. Programul a inclus dezbateri în plenul Adunării, reuniuni ale organelor directoare și specializate, întâlniri ale grupurilor geopolitice, paneluri tematice s.a. Pe parcursul lucrărilor, s-au adresat participanților dl. William Lacy Swing, directorul general al Organizației Internaționale pentru Migrație, dl Zeid Ra’ad Al Hussein, Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, dl Filippo Grandi, Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății.

Tema generală de dezbatere a acestei Adunări s-a intitulat “Consolidarea regimului global aplicabil migranților și refugiaților: nevoia unor soluții politice bazate pe date concrete. De asemenea, în data de 25 martie, Adunarea a votat includerea pe ordinea de zi a punctului de urgență intitulat ”Consecințele declarației SUA privind Ierusalimul și drepturile poporului palestinian din Ierusalim în contextul Cartei și rezoluțiilor ONU” , propus de delegațiile din Palestina, Kuweit, Bahrain si Turcia.

 

Domul deputat Ion Cupă a participat la lucrările Comisiei UIP pentru democrație și drepturile omului. În prima parte a lucrărilor a avut loc o dezbatere privind tema următorului proiect de rezoluție al Comisiei, respectiv ”Consolidarea cooperării interparlamentare si a guvernantei  în domeniul migrației, în perspectiva adoptării Pactului mondial pentru o migrație sigură, ordonată și reglementată”. În partea a doua a lucrărilor Comisiei, participanții au discutat pe marginea posibilității introducerii pe ordinea de zi a viitoarelor lucrări ale Comisiei a unei dezbateri cu titlul ”Rolul parlamentelor în combaterea discriminării bazate pe orientare sexuală și identitate de gen, și asigurarea respectării drepturilor omului ale persoanelor LGBTI”.

La lucrările Comisiei UIP pentru pace și securitate internațională, la care a participat domnul deputat Gavrilă Ghilea, au avut loc dezbateri pe marginea proiectului de rezoluție cu tema „Păstrarea  păcii ca mijloc de realizare a dezvoltării durabile”. Acest document subliniază importanța parlamentarilor ca agenți ai schimbării, responsabilitatea care le revine în susținerea și promovarea păcii a vector al dezvoltării durabile, în ratificarea acordurilor internaționale, în transpunerea ODD-urilor în legi aplicabile la nivel național și monitorizarea implementării lor.

Domnul deputat Gheorghe-Dănuț Bogdan a participat la lucrările Comisiei pentru Națiunile Unite, unde au fost prezentate diferite inițiative si masuri adoptate de parlamente pentru transpunerea ODD în obiective naționale și implementarea acestora, reformele legislative și bugetare care sunt necesare și modalitățile prin care cetățenii pot fi implicați în aceste procese. Partea a doua a lucrărilor a fost dedicată unei dezbateri pe marginea temei principale a ediției 2018 a Forumului Politic la Nivel Înalt al ONU privind Dezvoltarea Durabilă, și anume: ”Evoluția către societăți durabile și reziliente”.

 

Teodora Ivan
Teodora Ivan
Sunt jurnalist. Sunt strateg de afaceri + publicitate pentru antreprenori vizionari asemeni ție. SCRIU ARTICOLE. COMUNIC CU MASS MEDIA. ORGANIZEZ EVENIMENTE. FOTOGRAFIEZ ȘI FILMEZ. Fac toate aceste lucruri și mai mult decât atât de peste 20 de ani. Mă recomandă experiența: peste 10.000 de articole publicate în presa scrisă și digitală, emisiunile TV realizate, fondarea a trei reviste, câștigarea alegerilor electorale și gestionarea conturilor de PR și comunicare a celor mai importante proiecte de dezvoltare din Bihor, finanțate din fonduri UE.
Pentru o experiență mai bună, folosim cookies.