februarie 24, 2024 02:10

Vladimír Války, Ambasadorul Republicii Cehe în România, în vizită în Bihor

Joi, 22 martie, la sediul Instituţiei Prefectului Judeţului Bihor a avut loc întrevederea dintre Ioan MIHAIU, Prefectul judeţului Bihor și Excelența Sa, Vladimír Války, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cehe în România, însoțit de domnul Milan Peprník, ministru consilier cu probleme economice al Ambasadei, Ștefan Moțec, consul general onorific al Republicii Cehe,  Adrian Miroslav Merka, președinte al Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România, precum și Anca Marinescu, expert economic și translator.

Delegaţia română a fost compusă din Ioan MIHAIU – Prefectul judeţului Bihor, Pásztor Sándor – Preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Dacian Palladi – City Manager al municipiului Oradea și Ioan Micula – Președinte al Camerei de Comerț și Industrie Bihor.

Este prima vizită oficială a Excelenței Sale în județul Bihor, marcând trecerea a 50 de ani de la ”Primăvara de la Praga” (1968) și 100 de ani de la nașterea statului cehoslovac (1918).

Întâlnirea a oferit prilejul de a prezenta noul consul onorific al Republicii Cehe pentru zona Bihor, precum și de a identifica posibilități de colaborare cu Republica Cehă. Întrevederea a abordat teme de interes comun, precum dezvoltarea infrastructurii, a transportului integrat, a mobilității și a turismului, Excelența Sa adresând o invitație reprezentanților autorităților publice locale de a realiza un schimb de experiență în aceste domenii cu zona capitalei Praga. De asemenea, Excelența Sa și-a manifestat susținerea pentru proiecte de colaborare în domeniul cultural și educațional, marcând acest interes și prin realizarea și participarea la vernisajul expoziției  aniversare ”Primăvara pragheză și 100 de ani de la înființarea statului cehoslovac” realizată alături de Centrul Ceh din București și găzduită de Muzeul Țării Crișurilor.

Extinderea colaborării economice s-a concretizat printr-o întrevedere cu oamenii de afaceri bihoreni, care a urmat întrevederii oficiale și care a avut loc la sediul Camerei de Comerț și Industrie Bihor.