Back

ADP reactualizează baza de date cu locurile de veci din Cimitirul Municipal

Administrația Domeniului Public (ADP) Oradea a început, în urmă cu câțiva ani, o acțiune de inventariere a locurilor de veci din Cimitirul Municipal în ideea actualizării bazei de date privind situația locurilor de înmomântare concesionate al căror contract de concesiune a expirat, a celor pentru care mai există contracte în derulare, numărul lor, precum și numele celor înmormântați.

Printr-un comunicat de presă, ADP le recomandă celor care au locuri de înmormântare concesionate sau au strămoși înmormântați în Cimitirul Municipal, să-și verifice documentele sau să facă o vizită la Administrația Cimitirului pentru a se informa asupra situației privind taxa locurilor de concesionare.

Cei care aveau locuri de veci concesionate și perioada pentru care au achitat taxa a expirat trebuie să știe că au obligația să prelungească concesionarea, în caz contrar acestea vor fi atribuite pentru noi înmormântări – informează Liviu Andrica, directorul ADP Oradea.

În luna ianuarie a fiecărui an, Administrația Cimitirului afișează la sediu o listă cu locurile de înmormântare în privința cărora termenul de concesionare a expirat sau expiră până la sfârșitul anului. De asemenea, cei al căror drept de folosință a expirat sau e pe cale să expire sunt notificați prin scrisoare recomandată trimisă la ultimul domiciliu cunoscut. La expirarea unui an de la prima afișare, lista locurilor de înmormântare în cazul cărora termenul de concesionare a expirat va fi afișată timp de 90 de zile calendaristice la sediul administrației cimitirului, iar titularii contractelor vor fi notificați. Dacă nici după expirarea acestui termen foștii titulari nu își vor reînnoi dreptul de folosință, respectivele locuri de veci intră în patrimoniul municipiului, putând fi atribuite pentru alte înmormântări.

Acte necesare și tarife de concesionare

Orădenii care vor veni să-și clarifice situația trebuie să prezinte cartea de identitate a concesionarului, o copie a actului concesiunii (contract, chitanță) și suma aferentă prelungirii contractului de concesiune. În cazul în care s-a făcut masa succesorală după concesionare, trebuie să vină cu certificatul de moștenitor după concesionarea locului. De menționat că în certificatul de moștenitor trebuie să se facă referire la parcelă, rând, loc. De asemenea, mai trebuie știut că în contractele de donație trebuie menționat gradul de rudenie, având în vedere că, potrivit regulamentului Cimitirului, locurile de veci pot fi donate până la gradul IV inclusiv – transmite Teodor Vaida, administratorul Cimitirului Municipal.

Contractul de concesionare a locurilor de veci se face, începând de anul trecut, pe o perioadă de 10 ani, taxa de concesionare fiind de 310 lei/10 ani/pe loc, iar dacă locul este dublu, suma achitată va fi de 620 lei pe 10 ani, în timp ce, pe 20 de ani, va ajunge la 1.240 lei. În cazul în care contractul de concesiune a expirat, se va percepe, retroactiv, de la data expirării până în prezent, o taxă de 31 de lei/loc/an, iar dacă sunt două locuri, suma va fi dublă.

În anul 2017, în Cimitirul Municipal au fost înmormântate 1.739 de persoane, iar în acest an, până în prezent, numărul persoanelor decedate a ajuns la 837.

 

Teodora Ivan
Teodora Ivan
Sunt jurnalist. Sunt strateg de afaceri + publicitate pentru antreprenori vizionari asemeni ție. SCRIU ARTICOLE. COMUNIC CU MASS MEDIA. ORGANIZEZ EVENIMENTE. FOTOGRAFIEZ ȘI FILMEZ. Fac toate aceste lucruri și mai mult decât atât de peste 20 de ani. Mă recomandă experiența: peste 10.000 de articole publicate în presa scrisă și digitală, emisiunile TV realizate, fondarea a trei reviste, câștigarea alegerilor electorale și gestionarea conturilor de PR și comunicare a celor mai importante proiecte de dezvoltare din Bihor, finanțate din fonduri UE.
Pentru o experiență mai bună, folosim cookies.