Back

Patru generații în câmp, la cosit, în Vârciorog!

Undeva, într-un colţ de ţară, nişte români au reconstituit recolta grâului aşa cum se făcea pe vremea bunicilor: era cosit manual, legat mănunchi de spice şi treierat cu batoza.

O familie de agricultori dintr-un sat bihorean a vrut să arate lumii de unde ne tragem cu toţii, să arate nepoţilor cum se muncea înainte şi cum se câştigau banii doar cu sudoarea frunţii. Dis de dimineaţă, localnicii s-au îmbrăcat în straie populare, au luat coasa, secera și slănina și au iesit în mijlocul naturii.

Localitatea bihoreană Vârciorog este un loc mai retras în peisajul munţilor Apuseni. Aici nu a existat nici cooperativizare pe vremea comunismului, oamenii aveau proprietăţiile lor şi le lucrau ca atare, pentru ei. Localnicii comunei Vârciorog spun că nu se poate trăi doar din agricultură, pentru că pământul nu este prea bun pentru aşa ceva, fiind o zonă deluroasă. Astăzi, cei 14  localnici au reprodus ritmul unei zile din vremuri de demult, de la munca la coasă, până la prânz, acolo între spicele de grâu proaspăt cosite. Oamenii au făcut acest gest pentru a evoca memoria zilelor apuse, dar frumoase şi adevărate, când totul se făcea manual, de la semănatul grâului şi până la treierat.

Material realizat de Dan Bureția

 

Teodora Ivan
Teodora Ivan
Sunt jurnalist. Sunt strateg de afaceri + publicitate pentru antreprenori vizionari asemeni ție. SCRIU ARTICOLE. COMUNIC CU MASS MEDIA. ORGANIZEZ EVENIMENTE. FOTOGRAFIEZ ȘI FILMEZ. Fac toate aceste lucruri și mai mult decât atât de peste 20 de ani. Mă recomandă experiența: peste 10.000 de articole publicate în presa scrisă și digitală, emisiunile TV realizate, fondarea a trei reviste, câștigarea alegerilor electorale și gestionarea conturilor de PR și comunicare a celor mai importante proiecte de dezvoltare din Bihor, finanțate din fonduri UE.
Pentru o experiență mai bună, folosim cookies.