martie 19, 2024 06:07

Măsuri pentru creșterea mobilității urbane în zona Nufărul-Cantemir

Viceprimarul Florin Birta a prezentat în cadrul conferinței de presă de joi, 26 iulie, detaliile proiectului care vizează creșterea mobilității urbane din zona Nufărul – Cantemir.

Dezvoltarea infrastructurii unui oraș produce și neajunsuri, unul dintre acestea fiind și congestia în trafic. Tocmai pentru a evita un astfel de fenomen, pentru a susține transportul în comun și alternativele la acesta, cum ar fi mersul pe jos sau mersul cu bicicleta, municipalitatea a propus acest proiect care vizează cel mai important coridor de mobilitate din Oradea, Nufărul – Gară.

Studiul de fezabilitate al proiectului a fost realizat de S.C Aquacons S.R.L.

Viceprimarul Florin Birta a explicat facilitățile create prin implementarea proiectului ”Creșterea mobilității urbane din zona Nufărul Cantemir”:

”Prin acest proiect urmărim descongestionarea traficului în zona Nufărul-Cantemir, crearea unui mediu sănătos mai puțin poluat, creșterea siguranței circulației,  reducerea timpilor de transport prin mărirea vitezelor. Dorim ca din Nufărul până în Cantemir, tramvaiul să aibă o linie dedicată, o bandă unică. Dacă în acest moment viteza tramvaiului este de cca 15 – 17 km/h, după implementarea acestui proiect noi estimăm că viteza de circulație a tramvaiului va crește la 30 km/h. În acest fel, sperăm să convingem cât mai mulți locuitori să folosească  mijloacele de transport în comun.”

Proiectul ”Creșterea mobilității urbane din zona Nufărul Cantemir” este estimat la o valoare de cca 8 milioane de euro și urmează să fie depus spre finanțare până la finalul lunii august.

Prin acest proiect se vor implementa mai multe măsuri care vor determina creșterea vitezei de deplasare a tramvaielor în paralel cu reducerea emisiilor poluante și asigurarea siguranței circulației.

Trotuarele pe ambele părți ale străzilor Cantemir și Nufărul vor fi lărgite și se vor amenaja piste pentru bicicliști de-a lungul liniei de tramvai. Totodată, spațiul dintre  liniile de tramvai va fi înierbat.

Lungimea totală a străzilor supuse reabilitării este de 2.611 m.

Tot în cadrul proiectului, rețelele aeriene de utilități se vor amplasa în subteran, respectiv în canalizația subterană existentă aparținând RCS&RDS. Totodată va fi modernizat iluminatul public, corpurile de iluminat urmând să fie înlocuite cu corpuri moderne cu led.

Viceprimarul Florin Birta a mai precizat că ”vor fi eliminate toate căile de acces laterale la platforma tramvaiului, începând de la strada Arieșului, care se va închide, iar locurile de parcare situate de-a lungul liniei vor fi eliminate și mutate în spatele blocurilor”.