Back

România are acces la Sistemul de Informații Schengen

Intrarea în vigoare a deciziei privind accesul României și Bulgariei la Sistemul de Informații Schengen (SIS) ce va intra în vigoare din 1 august, oficializează faptul că România îndeplinește toate condițiile pentru a adera deplin la spațiul Schengen, a declarat eurodeputatul Emilian Pavel (PSD, S&D) conform unui comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

”Acum o lună a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene decizia privind accesul României la SIS – Sistemul de informații Schengen. Aceasta va intra în vigoare și va fi aplicabilă în România de mâine 1 August 2018. SIS reprezintă o bază de date comună a Statelor Membre UE, utilizată mai ales la controlul trecerii frontierelor Uniunii. Reușim astfel să oficializăm un fapt repetat permanent de Comisia Europeană, de Parlamentul European și inclusiv de Consiliul European, în propriile documente: încă din anul 2011, România îndeplinește toate condițiile pentru a adera deplin la spațiul Schengen!”, spune Emilian Pavel.

Intrarea în vigoare a acestei decizii intervine în contextul în care anul trecut țările membre ale Uniunii Europene au adoptat și regulamentul privind un sistem de intrare/ieșire și regulamentul de modificare a Codului frontierelor Schengen în legătură cu Sistemul de intrare/ieșire,  la care vor participa inclusiv România și Bulgaria, chiar dacă cele două țări nu sunt încă membre ale spațiului de liberă circulație.

”Datorită acestei pregătiri timpurii, România nici măcar nu mai este nevoită în acest stadiu să facă vreo altă investiție, modificare tehnică, sau de resurse umane, pentru această platformă. Felicit autoritățile române pentru eficiența și profesionalismul de care au dat dovadă în aceste pregătiri tehnice, de mult finalizate. De asemenea, mă bucur că, în calitate de membru al Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European, am putut avea și eu o contribuție activă la pașii înainte făcuți de țara noastră pentru a se integra pe deplin în spațiul Schengen”, a mai spus Pavel.

Sistemul de intrare/ieșire va contribui la: 1) reducerea timpului necesar pentru verificările la frontieră și îmbunătățirea calității acestor verificări, prin calcularea automată a șederii autorizate pentru fiecare călător, 2) asigurarea identificării sistematice și fiabile a persoanelor care depășesc termenul legal de ședere, 3) consolidarea securității interne și a luptei împotriva terorismului, permițând autorităților de aplicare a legii accesul la istoricul călătoriilor.

 

Teodora Ivan
Teodora Ivan
Sunt jurnalist. Sunt strateg de afaceri + publicitate pentru antreprenori vizionari asemeni ție. SCRIU ARTICOLE. COMUNIC CU MASS MEDIA. ORGANIZEZ EVENIMENTE. FOTOGRAFIEZ ȘI FILMEZ. Fac toate aceste lucruri și mai mult decât atât de peste 20 de ani. Mă recomandă experiența: peste 10.000 de articole publicate în presa scrisă și digitală, emisiunile TV realizate, fondarea a trei reviste, câștigarea alegerilor electorale și gestionarea conturilor de PR și comunicare a celor mai importante proiecte de dezvoltare din Bihor, finanțate din fonduri UE.
Pentru o experiență mai bună, folosim cookies.