decembrie 3, 2024 10:32

S-a deschis prima seră hidroponică de roșii cherry din Bihor

Directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Adrian CHESNOIU, a participat vineri, 20 iulie 2018, în localitatea Toboliu din județul Bihor, la inaugurarea unei sere legumicole pentru cultura de tomate în sistem hidroponic. Investiția aparține societății Valentino Land SRL, reprezentată de Robert Andrei MUNTEANU și a beneficiat de finanțare prin submăsura 4.1 „Investiții în exploatații agricole din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Valoarea totală a investiției contractate în 6 iunie 2017 se ridică la 729.096 euro, din care 489.339 euro reprezintă finanțarea nerambursabilă obținută din PNDR 2020. Din punct de vedere al tehnologiilor aplicate, investiția este una dintre cele mai importante din vestul și nord-vestul României și este prima seră hidroponică realizată până în acest moment în județul Bihor.

Ce este hidroponia ?

  • Hidroponia este un tip de hidrocultură care constă în cultivarea plantelor fără sol, pe jgheaburi de cultură. Astfel, rădăcinile plantelor sunt scufundate într-o soluție nutritivă sau sunt plantate într-un mediu inert și poros, precum fibra de cocos, vata minerală sau bile de argilă, care rețin o parte din soluția nutritivă și ajută la oxigenarea corespunzătoare a plantei. Soluția nutritivă este calculată la perfecție, iar pH-ul și temperatura acesteia trebuiesc verificate constant cu instrumentele de măsură.
  • Cultura hidroponică se practică în întreaga lume, această metodă reprezentând de fapt modalitatea modernă de cultivare a plantelor fără a folosi solul ca mediu de înrădăcinare și hrană. Hidroponia este o metodă de cultură intensivă în agricultura modernă, aceasta folosind o tehnologie foarte avansată.

Care este obiectivul hidroponiei ?

  • Principalul obiectiv al hidroponiei este stimularea creșterii plantelor prin controlarea cantităților de apă, săruri minerale și oxigen dizolvat, pe care le primesc acestea. Oxigenarea zonei rădăcinilor este primordială, deoarece lipsa acesteia duce la inhibarea formării și creșterii rădăcinilor (masa și lungimea acestora sunt mult mai mici) și reducerea procentajului de înrădăcinare. Oxigenul este de asemenea, cel care asigură transportul elementelor nutritive în plantă, sub formă de molecule.

Care sunt avantajele sistemului hidroponic ?

  • Deoarece nu există sol în sistem, acesta poate fi instalat oriunde, nu se mai ține cont dacă solul este bogat, acid, prea umed, etc. Având în vedere că sistemul hidroponic este unul închis, cantitatea de apă consumată scade, majoritatea recirculând până când este consumată în totalitate de plante, iar evaporarea este mult prea mică și pierderea în sol inexistentă.
  • Ocupă suprafețe relativ mici în comparație cu numărul de plante cultivate.
  • Culturile nu sunt influențate de anotimp, ele pot dura și 12 luni pe an.
  • Culturile hidroponice protejează mediul înconjurător.
  • În sol, plantele își transformă mâncarea în ioni asimilabili prin descompunerea materiei organice. În cazul sistemului hidroponic, plantele primesc aceiași ioni direct, fără a se mai concentra pe descompuneri. Astfel, plantele se concentrează doar pe absorbție și creștere. Deoarece nu există sol în sistem, dispar toate bolile și dăunătorii legați de acesta. Lipsa bolilor și dăunătorilor se reflectă într-un consum considerabil redus de pesticide, iar în cazul erbicidelor consumul este inexistent.
  • În sol, plantele pierd multă energie în dezvoltarea rădăcinilor pentru a găsi nutrienți. În sistemul hidroponic, rădăcinile primesc constant sau cel puțin regulat, soluție cu nutrienți, astfel planta se poate concetra pe dezvoltarea frunzelor, florilor și fructelor. De aici rezultă o folosire mai bună a spațiului, o îmbunătățire a culturilor și creșterea producției.

  „Proiectele finanțate prin PNDR sunt un început excelent pentru beneficiarii lor și în aceeași măsură sunt exemple foarte bune pentru tinerii antreprenori care vor fi încurajați să își pună în practică ideile, să revină în țară și să dezvolte investiții în mediul rural din România. Un exemplu foarte clar în acest sens este investiția din comuna Toboliu pe care o inaugurăm azi. La nivelul județului Bihor există deja 1.782 de beneficiari ai PNDR 2020 care au contractat fonduri nerambursabile în valoare de 174 de milioane de euro. Plățile efectuate către beneficiarii PNDR din Bihor au ajuns în acest moment la peste 70 de milioane de euro. În acest context, subliniez că este important ca solicitanții să știe de la început ce au de făcut, să gândească în perspectivă și nu să aplice doar pentru că îndeplinesc condițiile, ci pentru că au nevoie să ducă la bun sfârșit investiții care se pot dezvolta pe termen lung”, a precizat Directorul general al AFIR, Adrian CHESNOIU.

În aceeași zi, Adrian CHESNOIU a efectuat o vizită de lucru în comuna Nojorid din județul Bihor la un beneficiar al submăsurii 4.2 „Sprijin pentru investiții în prelucrarea, comercializarea și/ sau dezvoltarea de produse agricoledin PNDR 2020. Investiția, care beneficiază de o finanțare nerambursabilă de 2.499.996 euro, este în curs de finalizare și constă în crearea unui lanț alimentar integrat prin procesarea, sortarea, ambalarea și comercializarea legumelor. Contractul de finanțare a fost semnat pe data de 7 iulie 2016. În acest moment, proiectul este implementat în proporție de 90%.