Centenarul Filmului Românesc staționează pentru trei zile la Oradea. În perioada 3-5 august, caravana celor 100 de filme inițiată de către două asociații de la Iași și Chișinău, va fi inclusă în programul festivalului Oradea Summer Film. În toate cele trei zile, în Parcul Cetății Oradea, de la ora 21.00, vor fi proiectate trei filme românești. Invitații speciali sunt și consultanții proiectului: criticul de film Irina-Margareta Nistor și actrița Ileana Popovici. Discuțiile sunt moderate de echipa Artis Iași, coordonată de managerul de proiect pe zona România – Andrei Giurgia.
ORADEA – PE HARTA CENTENARULUI FILMULUI ROMÂNESC
Evenimentele sunt realizate cu sprijinul Primăriei Oradea și al Asociației de promovare a turismului din Oradea și regiune.
„La Oradea am găsit o deschidere interesantă către filmul românesc, din primul moment în care am făcut propunerea. Ne bucurăm ca după ce am făcut lansarea oficială de care filmul Reconstituirea n-a avut parte la vremea lui, să putem realiza a treia gală pentru acest film. De când am realizat racordul cu acest film la Serile Filmului Românesc la Iași, acum trei ani, nu l-am mai lăsat, pentru că avem de-a face cu o bijuterie filmică, semnată de cel care a fost Lucian Pintilie” spune Andrei Giurgia, manager proiect România.
„Suntem bucuroși ca în cadrul evenimentului Oradea Summer Film să avem invitată caravana Centenarului Filmului Romanesc, cu sprijinul cărora vom reuși să aducem la Oradea trei dintre filmele importante ale cinematografiei românești, apreciate și premiate în festivalurile de film din Europa, dar nu numai. Ne face o deosebită plăcere să avem alături de noi două invitate ca Irina Margareta Nistor și Ileana Popovici, care ne vor ajuta să înțelegem filmele din weekendul filmului românesc. Acesta va fi primul weekend din cele patru ale Festivalului Oradea Summer Film”, declară Mihai Jurca, Directorul executiv al Asociației pentru promovarea turismului din Oradea și regiune.
Programul Centenarului Filmului Românesc în cadrul Oradea Summer Film
„Moartea domnului Lăzărescu” | 3 august, ora 21.00 | Parcul Cetății Oradea | Invitată: Irina-Margareta Nistor
„Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu” | 4 august, ora 21.00 | Parcul Cetății Oradea | Invitată: Irina-Margareta Nistor
„Reconstituirea” | 5 august, ora 21.00 | Parcul Cetății Oradea | Invitată: Ileana Popovici
Intrarea la proiecții este liberă.
DESPRE FILME
Moartea domnului Lăzărescu (2005)
Un bătrân pensionar de 63 ani, domnul Lăzărescu, locuiește într-un apartament, doar cu cele 3 pisici ale sale. Într-o seară se simte rău și cheamă salvarea, dar aceasta apare după câteva ore. Între timp, cheamă ajutorul vecinilor care îl ajută cu câteva medicamente. La spital este suspectat de cancer de colon, dar ajunge să fie neglijat, iar medicii și personalul spitalului îl consideră un alcoolic. Este trimis de la un spital la altul, fiecare încercând să scape de el cât mai repede.
Modul în care a fost făcut filmul, mișcările de camere tremurate și cadrele lungi, implică spectatorul și îl ține cu sufletul la gură în timp ce personajul luptă împotriva morții.
Trailer, aici.
Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu (2010)
Andrei Ujică a urmărit o formulă de documentar-eseu cu totul aparte: în majoritatea lor covârşitoare, filmul este constituit din imagini oficiale, cadre sau frânturi de sunet surprinse în timpul pregătirii diverselor filmări oficiale. Actul de creație al acestui film a fost o muncă de selectare din tonele de peliculă şi bandă magnetică acele imagini care ar ști să exprime cel mai puternic şi esenţializat profilul reflexiv al lui Nicolae Ceauşescu pe care regizorul, ca artist al imaginii, încerca să-l surprindă. Experienţa vizionării acestui film se distinge prin valenţe catharctice multiple, de la declanşarea unor obligatorii procese de conştiinţă, până la exorcizarea sumedeniei de traume lăsate în sufletele milioanelor de victime.
Trailer, aici.
Reconstituirea (1971)
Filmul care în acest an împlinește 50 de ani de la filmări, Reconstituirea este un operă de artă curată, cu accentul pus pe tragedia individuală a personajelor. O reconstituire a unui fapt antisocial se transformă într-o realitate tragică, faţă de care toate personajele (cu o singură excepţie) se dovedesc indiferente. Filmul trebuia să incrimineze un comportament huliganic, dar şi-a depăşit condiţia şi a devenit o operă despre caracterul animalic al oamenilor, care îi calcă cu indiferenţă în picioare pe semenii lor. Catalogat drept anti-comunist, filmul a fost interzis imediat după apariție, dar a reapărut pe marele ecrane pentru că s-a afirmat ca o bijuterie cinematografică.
Pelicula a fost aleasă drept cel mai bun film românesc din toate timpurile de către Asociația Criticilor Români de Film.
Trailer, aici.
DESPRE ORADEA
Oradea, care mai demult purta numele de Oradea Mare, este municipiul de reședință al județului Bihor, regiunea Crișana, România. Se află în vestul României, pe râul Crișul Repede, în imediata apropiere a frontierei cu Ungaria. Oradea este cel mai important oraș din regiunea istorică Crișana.
De secole, municipiul Oradea a reprezentat un punct important de referință pentru zonă, fiind cel mai important centru cultural și comercial.
Oradea este oraș al Marii Uniri de la 1918, mai ales că în acea vreme, aproape de marele eveniment, toate drumurile din Bihor au dus la Alba-Iulia. „În contextul evenimentelor din toamna anului 1918, când destrămarea monarhiei austro-ungare constituia unul din aspectele pregnante ale timpului, conducătorii politici români din Transilvania au apreciat că o hotărâre definitivă şi trainică, democratică şi inatacabilă nu poate fi luată decât de către reprezentanţii celor peste trei milioane şi jumătate de români, cu prilejul unei Mari Adunări Naţionale. În acest spirit, Comitetul Naţional Român Central transmitea, la 15 noiembrie 1918, comisiilor naţionale judeţene instrucţiuni precise, formulate în 12 puncte, cu privire la alegerile de delegaţi (deputaţi) pentru Marea Adunare Naţională Română, ce are să fie convocată în scurt timp. Făcând suma tuturor delegaţilor din Bihor la Alba Iulia (60 delegaţi aleşi, 45 delegaţi de drept şi 26 delegaţi ai organismelor amintitie), constatăm că aceştia au atins cifra de 131, deci bihorenii au trimis la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 o impunătoare reprezentanţă naţională, contribuind – în măsură importantă – la ctitorirea statului naţional unitar român.” (sursa: crisana.ro)
DESPRE CENTENARUL FILMULUI ROMÂNESC
Inițiat de ARTIS și Asociația Obștească MIA, organizat de Primăria Municipiului Iași şi Ateneul din Iaşi, Centenarul Filmului Românesc a fost lansat anul acesta, pe 3 februarie, la Iași, orașul care a înregistrat momente importante din cadrul Marii Uniri a României.
Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfășurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017-2020).
Despre ARTIS (Iași)
Din dragoste pentru film și din pasiune pentru organizarea de evenimente, s-a conturat, în anul 2016, Asociația ARTIS. Echipa este alcătuită din membri alumni ai Asociației Studenților Jurnaliști (ASJ), împreună cu care organizează, de 9 ani, festivalul Serile Filmului Românesc.
Anul acesta, pentru a celebra împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, ARTIS a inițiat un nou proiect, produs și organizat de Primăria Municipiului Iași, în colaborare cu Asociația Obștească MIA: Centenarul Filmului Românesc. Co-organizator al proiectului este Agenția Națională de Presă AGERPRES.
Despre Asociația Obștească MIA (Chișinău)
AO „MIA” este o asociație non-profit, creată cu scopul de a stimula producția independentă de film și TV, de a promova cultura audiovizuală și de a educa consumatorul prin intermediului imaginilor în mișcare.
Fondată în anul 2000, „MIA” a realizat diverse proiecte – de la producții video, TV și film la campanii sociale de amploare, de la training-uri, seminare și instruiri la evenimente de impact național.
Proiect desfășurat și finanțat în cadrul programului Centenar al Departamentului Centenar din cadrul Primăriei Municipiului Iași
Un eveniment inițiat de: ARTIS și Asociația Obștească „MIA” (Protecția și Dezvoltarea Mediului Audiovizual Informațional) din Chișinău
Co-organizator: Agenția Națională de Presă AGERPRES
PARTENERI
În colaborare cu: Asociația Studenților Jurnaliști
Partener academic: Universitatea „Petre Andrei” din Iași
Parteneri: Dacin Sara, Institutul Cultural Român
PARTENERI MEDIA
- Partener media principal: AGERPRES
- Frecvența de încredere: Radio România Cultural
- Televiziunile Centenarului: Antena 3, TVR IAȘI
- Parteneri media naționali: Europa FM, SMART FM, Cinefan, miscareaderezistenta.ro, România Liberă, AARC.ro, Filmsi.ro, movienews.ro, Cooperativa urbană, Flacăra, fundația culturală magazin istoric
- Partener media regional: VIVA FM
- Parteneri media locali: Viva FM Iași, Zile și Nopți Iași, Evenimentul Regional al Moldovei, Ziarul de Iași, Iași FUN, Radio Iași, Iași TV LIFE, Suplimentul de Cultură
- Lobby blog: Cineamator, Cinemil, cefilmevad.ro, piratulcinefil.wordpress.com, filme-carti.ro, raluka-fă-teauzit.blogspot.com, semnebune.ro
- Parteneri media Republica Moldova: Radio Chișinău, TVR Moldova, Diez.md
- Monitorizat de: zelist.ro
- Ne mișcă cei de la: ZigZag prin România
ON-LINE
Facebook: www.facebook.com/100filme.ro
Instagram: https://www.instagram.com/centenarulfilmului
Site: 100filme.ro