Back

Patru mediciniști au renunțat după prima zi de tabără MASH

În Munţii Apuseni, zona Padiş-Glăvoi, a debutat cea de-a 18-a ediţie a Taberei MASH, în cadrul căreia studenţii medicinişti învaţă cum să salveze vieţi în condiţii vitrege. Sâmbătă, tinerii au simulat un accident pe un traseu montan stâncos, aflând de la salvamontiştii bihoreni cum trebuie evacuată o astfel de victimă.

Atelierele propriu zise au debutat sâmbătă, când împreună cu specialiştii Serviciului Salvamont-Salvaspeo Bihor, tinerii au simulat un accident pe un traseu montan stâncos.

 

Învăţăceii au aflat de la salvamontiştii experimentaţi cum trebuie evacuată o victimă pe stâncă, ce măsuri de siguranţă trebuie luate, cum trebuie cărată targa, astfel încât starea victimei să nu fie agravată. Seara, ei au participat la lecţii despre comportamentul pe munte, aflând de pildă cum trebuie să respire când urcă un traseu, ca să poată rezista efortului.

Această lecţie a fost, însă tardivă pentru patru dintre cei 60 de studenţi înscrişi la Tabăra MASH. Ei nu au mai apucat să afle noţiunile predate, pentru că au abandonat tabăra după doar o zi. Pentru a se acomoda cu zona, studenţii au fost duşi vineri pe trasee montane, mai precis pe circuitul Galbena şi la Cetăţile Ponorului, iar patru dintre tineri au considerat că efortul este prea mare pentru ei şi au ales să meargă acasă.

 

Tabăra MASH continuă însă pentru ceilalţi 56 de studenţi, care până pe 9 august vor rămâne în munţi, participând zi de zi la cursuri şi ateliere din domeniul medicinei de urgenţă. Printre altele, tinerii vor avea o lecţie şi pe întuneric. Concret, ei vor rămâne în pădure timp de o noapte, pentru a învăţa cum să gestioneze o astfel de situaţie.

Material realizat de Dan Bureția

foto: mash.ro

 

Teodora Ivan
Teodora Ivan
Sunt jurnalist. Sunt strateg de afaceri + publicitate pentru antreprenori vizionari asemeni ție. SCRIU ARTICOLE. COMUNIC CU MASS MEDIA. ORGANIZEZ EVENIMENTE. FOTOGRAFIEZ ȘI FILMEZ. Fac toate aceste lucruri și mai mult decât atât de peste 20 de ani. Mă recomandă experiența: peste 10.000 de articole publicate în presa scrisă și digitală, emisiunile TV realizate, fondarea a trei reviste, câștigarea alegerilor electorale și gestionarea conturilor de PR și comunicare a celor mai importante proiecte de dezvoltare din Bihor, finanțate din fonduri UE.
Pentru o experiență mai bună, folosim cookies.