februarie 24, 2024 04:14

Redescoperă Bihorul pe bicicletă

Ediția a X-a a evenimentului ”Redescoperă Bihorul pe bicicletă” a adunat la finele săptămânii trecute peste 80 de participanți de toate vârstele în locurile pitorești ale comunei Roșia. Printre cei prezenți s-au numărat și câțiva turiști din Marea Britanie, aflați într-un sejur în această zonă.

Plecarea s-a făcut din cătunul Runcuri, dintr-o zonă ce a oferit participanților o primă perspectivă a locurilor de poveste… După o urcare susținută, organizatorii au propus pentru micul dejun un popas la Traditional Casa Experience. Masa în mijlocul naturii, produsele locale gătite cu drag de gazde și peisajele care înconjoară acest loc, au contribuit la energizarea participanților pentru traseul care urma.

La finalul micului dejun, Răzvan Dumbravă (Agenția de Management al Destinației Bihor) a făcut o informare asupra traseului, și a prezentat conceptul de destinație de ecoturism, povestind despre eforturile care se depun de către Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor pentru atestarea destinației Pădurea Craiului în acest sens. Andrei Acs, președinte al CAPDD Bihor – Filiala Pădurea Craiului (administrator al sitului Natura 2000 Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului),  a povestit despre ariile naturale protejate din zonă, precum și despre speciile și habitatele care sunt protejate la nivel național și european în aceasta destinație.

Traseu provocator 

Încet încet, grupul a început parcurgerea celor aproape 15 km, pe dealurile Roșiei. Traseul i-a purtat pe bicicliști, cu urcușuri și coborâri, spre Stanul Foncii, un loc în care se află unul dintre cele mai adânci avene din România. A urmat o urcare abruptă, ajungând într-o poiană superbă, unde pe timpul verii își duce traiul o familie din Roșia…

Traseul a continuat pe dealuri, prin Ciungi și mai departe spre dealul Farcului. Imaginile superbe oferite de natură au încântat bicicliștii, făcându-i poate să uite puțin câte puțin de dificultatea urcărilor sau de căldura de august. După aproape trei ore în care traseul a fost mai mult în urcare, participanții au avut parte de o coborâre lungă și de peisaje impresionante, având o privire de ansamblu asupra cătunelor împrăștiate din comuna Roșia.

S-a coborât în cătunul Ponița, și a urmat parcurgerea pe șosea a traseului spre Peștera cu Cristale. Datorită căldurii excesive, efortului depus și a faptului că nu toată lumea avea haine de schimb, au vizitat Peștera cu Cristale din mina Farcu doar câțiva dintre participanții care își propuseseră asta.

 

Produse locale și bună dispoziție

Traseul a fost unul dificil și grupul eterogen. Astfel, doar o parte dintre participanți au continuat pe biciclete spre păstrăvăria Șoimuș, ceilalți recuperând mașinile.

Siropurile cu apă rece și păstrăvul cu mămăliguță, locul superb și liniștit precum și ospitalitatea gazdelor de aici au încheiat cum se cuvine o zi plină.

Efortul depus a fost cu siguranță compensat de experiențele de poveste ale zonelor parcurse și suntem siguri că cel puțin o parte dintre participanți vor reveni în zonă pentru a revedea locurile sau pentru noi experiențe.

Evenimentul a fost organizat de către Agenția de Management al Destinației Bihor și a beneficiat de susținerea Primăriei Comunei Roșia și de sprijinul Centrului pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor și a gazdelor de la Traditional Casa Experience, Pastravaria Soimus și Pensiunea Roșia.

Aici găsiți un link cu fotografii de la evenimentul cu bicicletele:
foto: Traseu – Andrei Posmoșanu