iunie 13, 2024 09:20

Artiștii fotografi din Veszprém își vor expune lucrările la Oradea

Asociația Internațională ”Euro Foto Art” a pregătit o nouă expoziție de artă fotografică. Pe simezele celei mai longevive Galerii permanente de artă fotografică din Piața 1 Decembrie nr. 12, vor fi instalate 95 fotografii monochrom și color din Ungaria.

Expoziția artiștilor fotografi din țara vecină se compune din două părți. Prima parte a fost alcătuită din 51 de fotografii realizate de membrii Fotoclubului ”Bakony” din Veszprém (HU), Organizație parteneră a Asociației Internaționale ”Euro Foto Art”. A doua jumătate a fost alcuită din fotografiile acceptate și premiate la ediția a XX-a a Salonului Național de artă fotografică ”Pannonia”, vernisată anul trecut în Veszprém. Expoziția cuprinde o serie de genuri ale artei fotografice cum ar fi: portret, eseu, reportaj, soci-fotografii, natură statică, peisaje, arhitecturale, etnografie și folclor.

Fotoclubul ”Bakony”  a fost fondat în anul 1961, din inițiativa unui grup de 12 fotografi entuziaști, în cadrul Centrului Cultural Orășenesc ”Agóra” din Veszprém. De asemenea, fotoclubul este fondatorul și coordonatorul Forumului de artă fotografică ”Pannónia”, organizat pentru artiști fotografi maghiari din 8 județe istorice de pe malul Dunării. Din anul 2003, fotoclubul dispune de o galerie proprie, în care lunar se prezintă membrii acestuia în cadrul unor expoziții personale. După aderarea Ungariei la Uniunea Europeană, din anul 2004, au lansat un Concurs Regal (Királyi Régió fotópályázat) organizat pentru artiștii fotografi din Regiunea de Mijloc de Dincolo de Dunăre (Közép-Dunántúli Régió).

Membrii Fotoclubului au fost distinși cu nenumărate premii naționale și internaționale, individuale și de colecție. De asemenea, artiștii fotografi ai Fotoclubului s-au prezentat în Irlanda, Franța, Belgia, Danemarca, Finlanda, Germania, Polonia, Slovacia și România. Fotoclubului ”Bakony” din Veszprém a fost distins cu o serie de medalii, trofee de instituțiile locale și centrale.

Vernisajul expoziției va avea loc în prezența unui grup de cinci artiști fotografi, în frunte cu președintele Fotoclubului, Mátyus Károly, vineri, 07 septembrie 2018, ora 18:00, în Galeria ”Euro Foto Art” din Oradea (Piața 1 Decembrie nr. 12). Publicul prezent la eveniment va fi salutat de către artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP, președintele Asociației Internaționale ”Euro Foto Art”. Lucrările expuse vor fi prezentate de către criticul de artă dr. Ramona Novicov și Szűcs László, directorul revistei de cultură ”Várad”. Momentele muzicale vor fi susținute de către artiștii Carmen Vasile (soprana) și  Thurzó Sándor József (violă).

Expoziția artiștilor fotografi din Veszprém, organizată în parteneriat cu Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” și Clubul Fotografic ”Nufărul” Oradea va rămâne la dispoziția publicului în zilele de lucru, între orele 08:00 – 19:00, până la data de 15 octombrie 2018. Accesul este gratuit.

Foto: Ladányi Tamás -Supermoon