iulie 18, 2024 01:32

Cea mai modernă creşă de comună din România a fost inaugurată în Sântandrei

Cea mai modernă creşă de comună din România a fost inaugurată recent în Sântandrei, unde copiii sunt asistați de personal calificat, iar mediul e ca la ei acasă.

Investiţia, suportată de la bugetul local, s-a ridicat la 400.000 euro.

Amplasată în Cartierul Tineretului, aflat în plină dezvoltare, creşa a fost dată în folosinţă la începutul anului școlar. Aceasta are o capacitate de 45 de locuri, fiind împărțită în trei grupe.

Cum populaţia comunei Sântandrei a crescut de la 3.650 de locuitori în 1990 la circa 10.000 locuitori în 2018, reprezentanţii administraţiei locale nu îşi fac griji cu privire la gradul de ocupare a acesteia.

Majoritatea tinerilor din comună fac naveta la Oradea şi, deocamdată, îşi duc copiii cu ei. Când se vor convinge de calitatea condiţiilor de aici, mulţi se vor răzgândi.

 Clădirea, cu un aspect modern, o împrejmuire futuristă şi o curte interioară spaţioasă, a fost proiectată după cele mai exigente standarde în domeniu.

Părinţii au acces până la vestiarul de la intrare, unde vin educatoarele şi duc copiii în săli. Chiar lângă intrare este cabinetul asistentei medicale. Aceasta verifică copiii la intrare şi are, separat, o mică rezervă, cu pătuţ, baie inclusiv cu cădiţă, şi ieşire separată din clădire în cazul în care un copilaş se îmbolnăveşte peste zi şi necesită îngrijire.

Hrana micuţilor este  livrată în regim catering.

Pentru grupa copiilor de 1 – 2 ani, creşa are amenajată o sală de joacă, un dormitor cu 15 pătuţuri dotate cu saltea ignifugă şi concepute astfel încât să poată fi legănate, propriul grup sanitar cu chiuvete şi toalete adaptate nevoilor micuţilor, dar şi un oficiu separat pentru preparerea şi porrţionarea laptelui.

Cele două grupe de copii mai mari au fost proiectate în oglindă, despărţite de un vestiar cu aceleaşi facilităţi ca în cazul micuţilor. 

În paralel cu finalizarea lucrărilor de amenajare a creşei din Sântandrei, administraţia locală a săpat deja fundaţia pentru o viitoare grădiniţă. Aceasta va fi ridicată peste drum de creşă, pentru a fi cât mai aproape de locuitorii noului cartier.

Contribuția părinților care își aduc copiii la noua creșă va fi de 194 lei lunar.