decembrie 3, 2024 10:16

Despre corupția social acceptabil(ă), în premieră actoricească la Studio Act

Este Corupția Social Acceptabil(ă) în România? Care sunt domeniile în care a pătruns flagelul și cum aleg oamenii simpli să interacționeze cu sistemul? Au ei de ales? Publicul orădean este invitat să descopere răspunsul la aceste întrebări sâmbătă, 29 septembrie, de la ora 20:00, la premiera spectacolului Social Acceptabil.

Social Acceptabil, este un proiect de teatru social, organizat de Studio Act Oradea şi realizat graţie finanţării obţinute din partea Administraţiei Fondului Cultural Naţional. Proiectul a vizat realizarea unui performance interdisciplinar pe tema corupţiei, inspirat din cazuri reale, aşa cum sunt ele povestite de oamenii simpli care s-au lovit de acest flagel atunci când au interacţionat cu sistemul. Totodată, proiectul a vizat organizarea unui atelier de creaţie pentru tineri pe tema corupţiei (coordonat pe mişcare scenică de coregraful Levente Dimény şi pe improvizaţie de actorul Alin Stanciu), realizarea unui film documentar (în care poveştile trimise de oameni sunt prezentate de actorii Alin Stanciu şi Patrick Negrean) şi realizarea unui imn al spectacolului.

Echipa Studio Act a pornit un amplu proces de documentare în urma căruia s-au strâns 70 de poveşti, situaţii în care orădenii şi nu numai s-au confruntat cu cazuri de corupţie. În baza a acestor poveşti, dar şi a celor pe care le-au trăit artiştii din echipă, regizorul Andi Gherghe a realizat textul dramatic şi a conturat spectacolul Social Acceptabil, a cărui premieră va avea loc sâmbătă, 29 septembrie, de la ora 20.00, la sediul Studio Act din strada Crinului nr. 2.

„Poveştile alese pentru acest spectacol relevă prezenţa corupţiei în aproape toate domeniile, de la sănătate, biserică, jurnalism, teatru, administraţii publice, până la directorii numiţi politic, sau poliţie. Am ales, în special, acele poveşti care au potenţial dramatic. Pentru că spectatorii nu vin să vadă ceea ce văd în fiecare seară la televizor”, a explicat Andi Gherghe. „Termenul corupţie se referă la faptele unui om al statului. Dar nu trebuie să pierdem din vedere că acest fenomen implică şi oamenii simpli. Cineva cere, cineva dă. Este un comportament pe care societatea noastră îl acceptă. Este un semnal de alarmă acolo. Ca să putem schimba ceva, trebuie să acceptăm că acel ceva există. Să acceptăm, spre exemplu, că suntem o ţară bolnavă. Nimic nu se poate întâmpla fără acordul nostu tacit”, transmite regizorul şi dramaturgul spectacolului, Andi Gherghe.

Din distribuţie  fac parte actorii: Alin Stanciu, Raisa Ané, Pavel Sîrghi şi Radu Tudor. Scenografia este semnată de Tiberiu Toltan.

În luna octombrie va avea loc cea de a doua reprezentaţie Social Acceptabil din Oradea, urmată de reprezentaţii în ţară, după cum urmează: 10 octombrie în Târgul Jiu, 11 octombrie în Bucureşti, 21 octombrie în Târgul Mureş, 22 octombrie în Cluj, 23 octombrie în Satu Mare şi 29 octombrie în Iaşi.

Accesul la premiera Social Acceptabil este gratuit şi se va face în baza rezervărilor, în limita locurilor disponibile. Pentru rezervări poate fi apelat numărul de telefon 0722.881.086.

Alături de finanţarea AFCN, proiectul Social Acceptabil a fost posibil cu sprijinul UNITER şi al sponsorilor EpicAds şi Torque.