Back

Europarlamentarul Emilian Pavel: UE va acționa tot mai mult împotriva manipulării online

Europarlamentarul Emilian Pavel a trimis joi, 27 septembrie, un comunicat de presă prin care anunță găzduirea la Parlamentul European din Bruxelles, chiar în această dimineață, a unei dezbateri cu tema: Abilitățile și alfabetizarea digitală pentru o cetățenie activă. Evenimentul a fost organizat alături de ALL DIGITAL, o rețea pan-europeană de centre pentru competențe digitale.

Am organizat această dezbatere pentru că, în timp ce necesitatea alfabetizării media și a alfabetizării digitale este unanim recunoscută și este tot mai des pomenită ca o posibilă soluție împotriva dezinformării, a știrilor false, a hărțuirii ori a urii propagate în mediul online, inițiativele legislative europene din acest domeniu au nevoie de mai multă vigoare. Avem exemple destule și în România, de la cuvinte ori imagini scoase din context, la zeci de mii de mașini care blochează vămile, de la oameni prezentați ca și cetățeni onești care de fapt se manifestau ca huliganii, până la o criză precum pesta porcină pusă de cei ce trebuiau să acționeze în 2016 pe seama celor aleși să guverneze, și care acționează, în 2018.

Pentru mine, cuvintele cheie în această dezbatere sunt cetățenia activă. S-a vorbit și se vorbește enorm despre rolul benefic al mediului online în democrație – pentru că facilitează informația sau dezbaterile și angajarea oamenilor în discuții, dar și despre efectele nocive ale unui mediu online toxicizat de actori ostili – iar rolul Rusiei e mereu citat în cazul alegerilor din SUA, referendumul pentru Brexit, sau alegerile din alte state, precum Franța și nu numai.

În acest context este evidentă pentru mine nevoia unor acțiuni ample, legislative, de informare dar și educative, la nivel european pentru a promova efectele benefice ale mediului online pentru democrație DAR mai ales pentru a ajuta cetățenii, consumatorii de conținut online – majoritari deja peste tot, să lupte cu succes împotriva manipulării”, se arată în comunicat.

 

Teodora Ivan
Teodora Ivan
Sunt jurnalist. Sunt strateg de afaceri + publicitate pentru antreprenori vizionari asemeni ție. SCRIU ARTICOLE. COMUNIC CU MASS MEDIA. ORGANIZEZ EVENIMENTE. FOTOGRAFIEZ ȘI FILMEZ. Fac toate aceste lucruri și mai mult decât atât de peste 20 de ani. Mă recomandă experiența: peste 10.000 de articole publicate în presa scrisă și digitală, emisiunile TV realizate, fondarea a trei reviste, câștigarea alegerilor electorale și gestionarea conturilor de PR și comunicare a celor mai importante proiecte de dezvoltare din Bihor, finanțate din fonduri UE.
Pentru o experiență mai bună, folosim cookies.