Turismul viticol: degustarea de vinuri alese, culesul strugurilor direct din vie sau servirea unor bucate tradiționale! Încă de dimineață, zeci de turiști și bihoreni au pornit la drum, la finele săptămânii trecute, pentru a se bucura de natură. Mulți dintre ei și-au amintit de perioada copilăriei, alții au cules, pentru prima dată, un strugure direct din vie!
Turismul viticol în localitățile bihorene cu istorie în domeniul vinului a devenit deja o modă cu atât mai mult cu cât iubitorii vinului caută povești autentice despre începuturile acestei culturi pe aceste plaiuri.
Prima podgorie din Diosig a apărut în 1360, în timpul domniei regelui maghiar Ludovic de Anjou. 500 de ani mai târziu, în zonă existau 700 de hectare de vie, motiv pentru care în comună s-a înfiinţat şcoala viticolă. Revenind la realitatea zilei de azi, pasiunea pentru vie și vin a devenit o tentație pentru întreprinzători. Aceasta ar fi și povestea unei noi afaceri de familie ce se conturează în zona Episcopia Bihor, al cărui propietar a lăsat agitația din centrul orașului pentru a se retrage spre periferie. Imre Feth a schimbat un service, fiind forțat de împrejurări să gândească activitățile din vie la nivel de afacere. Chiar dacă începutul a fost greu, lucrurile au început să se așeze. Turiștii sunt profund impresionați de aroma originală a vinului, care s-a născut chiar lângă un monument istoric, imaginându-și că toată istoria pământului se află în acel pocal cu vin…
În cadrul evenimentului organizat de AMD Bihor pentru prezentarea Drumului Vinului din zona Văii Ierului și Barcăului, una din atracții a fost crama și servirea vinului direct din butoaie. Un alt producător le-a arătat turiștilor ce se poate face intr-o podgorie extinsă, cum ar fi cea din Diosig. La cei 48 de ani, Geza Kun are o podgorie în Diosig. Este interesat de cursurile de calificare ale autorităţilor, pentru că vrea să-şi dezvolte afacerea şi să le arate şi turiştilor via pe care o deţine.