Back

Descoperiri de anvergură în zona Aleșd

În localitățile bihorene Groşi și Aleșd au fost făcute recent două mari descoperiri. Dacă ținem cont că valoarea unui denar de argint ajunge până la 500.000 de dolari, am putea spune că unor căutători de comori chiar le-a surâs norocul!

Tezaurul de la Aleşd este o acumulare de monedă care se constituie pe parcursul secolelor II–I a.Chr., fiind compus din denari din argint. Dintre emitenți au fost identificaţi până în prezent: Iulius Caesar, Marcus Iunius Brutus şi Octavianus Augustus, ale cărui piese par să marcheze îngroparea tezaurului. Tezaurul este compus din 379 de monede.

Tezaurul descoperit la Groşi are în compoziţie monede poloneze emise de Sigismund al III-lea (1587-1632) şi monede transilvănene emise de Gabriel Bethlen (1613-1632), însumând un total de 479 de piese.

Material realizat de Dan Bureția

 

Teodora Ivan
Teodora Ivan
Sunt jurnalist. Sunt strateg de afaceri + publicitate pentru antreprenori vizionari asemeni ție. SCRIU ARTICOLE. COMUNIC CU MASS MEDIA. ORGANIZEZ EVENIMENTE. FOTOGRAFIEZ ȘI FILMEZ. Fac toate aceste lucruri și mai mult decât atât de peste 20 de ani. Mă recomandă experiența: peste 10.000 de articole publicate în presa scrisă și digitală, emisiunile TV realizate, fondarea a trei reviste, câștigarea alegerilor electorale și gestionarea conturilor de PR și comunicare a celor mai importante proiecte de dezvoltare din Bihor, finanțate din fonduri UE.
Pentru o experiență mai bună, folosim cookies.