Back

Purcei santinelă contra pestei porcine

La începutul acestei săptămâni au fost introduși porci santinelă în unele zone, unde au fost semnalate și confirmate focare de pestă porcină. Acțiunile celor de Direcția Sanitar-Veterinară Bihor survin în urmă cu doar trei zile de la momentul vizitei la Valea lui Mihai a ministrului Agriculturii, Petre Daea, care anunțase intenția autorităților de a popula unele zone cu porci santinelă, rolul fiind acela de a verifica starea de sănătate a animalelor, precum și de alarmare a apariției pestei porcine in gospodăriile oamenilor.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a recunoscut că „ne aflăm într-un moment dificil, dar pe care dumneavoastră l-ați trecut cu bine. Merită să-l felicit pe domnul prefect, care, în calitate de conducător local al comitetului de combater a bolii, s-a comportat admirabil, dar merită felicitați și primarii care conduc treburile locale. Vreau să le mulțumesc cetățenilor, care au înțeles bine ce înseamnă această molimă ce a cuprins o mare parte din Europa. Îngrijorarea noastră a tuturor poate fi pătrunsă de o reușită, dar atunci și numai atunci când înțelegi că există o dificultate și apoi, prin străruință proprie comună, să intervii prin reguli clare și bine așezate în spațiu. Așa ați făcut aici în cele 8 comune cu 28 de focare. Ați intervenit la timp și așa ați putut izola înaintarea acestui virus. De aceste felicitări m-am bucurat și eu când comisarul care se ocupă de aceste probleme a spus că România a acționat corect, după episodul Satu Mare, aplicând măsurile din planul de contingență pentru această situație. Așa se face că aici, printr-o străduință cu grad mare de interes, comunicare atentă, printr-o conduită exemplară, începe faza a doua de instalare a purceilor- santinelă pentru a vedea dacă în următoarele 45 de zile mai avem vreo contaminare în zonă. Dacă nu. Și sper să nu fie, ne străduim să nu fie, gândim împreună și acționăm împreună, în așa fel încât să reluăm activitatea creșterii porcilor în gospodăriile populației, în condițiile cunoscute cu respectarea normelor sanitar- veterinare în așa fel încât să putem fi ocoliți de o eventuală molimă”

Promptitudinea angajaților DSV este notabilă, pentru că la câteva zile au trecut la acțiune.

Material realizat de Dan Bureția

 

Teodora Ivan
Teodora Ivan
Sunt jurnalist. Sunt strateg de afaceri + publicitate pentru antreprenori vizionari asemeni ție. SCRIU ARTICOLE. COMUNIC CU MASS MEDIA. ORGANIZEZ EVENIMENTE. FOTOGRAFIEZ ȘI FILMEZ. Fac toate aceste lucruri și mai mult decât atât de peste 20 de ani. Mă recomandă experiența: peste 10.000 de articole publicate în presa scrisă și digitală, emisiunile TV realizate, fondarea a trei reviste, câștigarea alegerilor electorale și gestionarea conturilor de PR și comunicare a celor mai importante proiecte de dezvoltare din Bihor, finanțate din fonduri UE.
Pentru o experiență mai bună, folosim cookies.