Back

Recomandări medicale pe durata călătoriilor în străinătate

Datorită creşterii numărului de călătorii ale cetăţenilor României în străinătate, în ultimii ani au apărut afecțiuni de import cum sunt malaria, infecţia cu virusul West Nile, leishmaniaza viscerală, afecţiunile digestive, enterocolite de diferite cauze, infecţii parazitare. Numărul cazurilor de boli tropicale este în creştere, pe de o parte, din cauza numărului foarte mare de persoane care călătoresc între continentele lumii, iar pe de altă parte, din cauza încălzirii globale, ce face ca bolile din ţările cu o climă caldă să ajungă în ţări care încep să aibă o climă mai călduroasă.

În judeţul Bihor a fost raportat epidemiologic un caz de de boală tropicală la o persoană care a călătorit în străinătate (infecţie cu virusul West Nile în anul 2015, tratat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş” Bucureşti).

Chiar dacă sezonul estival s-a încheiat, călătoriile în străinătate au loc pe tot parcursul anului, de aceea DSP consideră importantă informarea populaţiei privind măsurile ce trebuie luate în vederea păstrării sănătăţii în timpul şi după efectuarea călătoriilor în străinătate.

În caz de călătorii în ţări din afara Uniunii Europene fiecare persoană trebuie să se informeze despre eventualele riscuri suplimentare (conflicte armate, boli infecţioase transmisibile) şi să se adreseze cabinetelor medicale de vaccinologie care efectuează vaccinările obligatorii în funcţie de riscul specific al ţărilor de destinaţie ale călătoriei. Multe ţări solicită, la vama de intrare în ţara respectivă, prezentarea Certificatului international de vaccinare în care trebuie să fie consemnate vaccinurile obligatorii de efectuat înaintea călătoriei (de exemplu pentru febra galbenă). În perioada petrecută în ţara respectivă, trebuie respectate măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor specifice (de exemplu: consumarea doar de apă potabilă îmbuteliată, evitarea consumului de alimente de la chioşcuri stradale, protecția împotriva înțepăturilor țânțarilor prin îmbrăcăminte adecvată, medicaţia pentru prevenirea malariei etc).

Site-uri pentru informaţii actualizate în caz de călătorii în străinătate: 

– Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile: https://cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori;

– Ministerul Afacerilor Externe: http://www.mae.ro/travel-alerts .

Teodora Ivan
Teodora Ivan
Sunt jurnalist. Sunt strateg de afaceri + publicitate pentru antreprenori vizionari asemeni ție. SCRIU ARTICOLE. COMUNIC CU MASS MEDIA. ORGANIZEZ EVENIMENTE. FOTOGRAFIEZ ȘI FILMEZ. Fac toate aceste lucruri și mai mult decât atât de peste 20 de ani. Mă recomandă experiența: peste 10.000 de articole publicate în presa scrisă și digitală, emisiunile TV realizate, fondarea a trei reviste, câștigarea alegerilor electorale și gestionarea conturilor de PR și comunicare a celor mai importante proiecte de dezvoltare din Bihor, finanțate din fonduri UE.
Pentru o experiență mai bună, folosim cookies.