Back

Redevența la apa geotermală este eliminată de la 1 noiembrie: victorie a deputatului Gheorghe Bogdan!

Începând cu data de 1 noiembrie, redevența la apa geotermală este eliminată, în mod oficial, după ce Guvernul a decis joi, 4 octombrie, să renunțe la cota redevenței pentru apa geotermală și pentru apa minerală naturală utilizată pentru consumul populației în stațiunile balneare. Până acum, cota redevenței pentru apa geotermală și apa minerală naturală era de 5% din valoarea producției și plătită la încheierea licenței sau la eliberarea permisului de exploatare.
Deputatul PSD de Bihor, Gheorghe Bogdan, le-a transmis prietenilor săi de pe Facebook, majoritatea beiușeni, că decizia Guvernului reprezintă o victorie a tuturor locuitorilor din zonă, care prin presiunile, semnăturile lor, precum și prin intervenția domniei sale, inclusiv printr-o interpelare înregistrată la Camera Deputaților în 12.12.2017 (http://www.cdep.ro/interpel/2017/i2592A.pdf), au reușit să convingă Guvernul României de necesitatea alinierii României la politica europeană de eliminare a acestei redevențe la apa geotermală.

De asemenea, Guvernul Dăncilă a stabilit, tot joi, o serie de facilități pentru domeniul turismului, domeniu ce va beneficia de cea mai redusă cotă de TVA dintre toate sectoarele economiei, respectiv 5% atât pentru cazare, cât și pentru serviciile de restaurant, ca și pentru închirierea terenurilor amenajate pentru camping. Acestea vor fi aplicate tot de la 1 noiembrie.

Toate aceste decizii guvernamentale au fost solicitate de deputatul Gheorghe Bogdan în corespondența cu Ministerului Economiei, purtată încă din toamna anului trecut, prin care arăta neviabilitatea introducerii redevenței de 1 euro pe 1 mc de apă geotermală, explicând, în mod clar și concis, efectele nedorite:

  1. În Beiuș, marea majoritate a familiilor ce locuiesc la blocuri și case, instituțiile de învățământ și spitalele folosesc apa geotermală ca agent principal pentru încălzire. Introducerea redevenței de 1 euro pe 1 mc de apă geotermală la sursă ar provoca mari daune atât bugetului local, dar mai ales miilor de locuitori!
  2. Cetățenii au investit substanțial în sisteme de încălzire bazate pe apa termală, sperând să își amortizeze cheltuielile pe termen lung, însă această taxă poate să dubleze costul încălzirii caselor și apartamentelor din Beiuș, astfel că investițiile se pot transforma în pierderi imense.
  3. Oamenii din Beiuș au ales să trăiască într-un oraș mai curat, nepoluat de fumul generat de încălzirea cu combustibili solizi, însă această taxă ne va trimite înapoi la anii în care fumul de cărbune și lemn plutea pe deasupra Depresiunii Beiuș… Prin revenirea la vechile surse de încălzire există riscul creșterii numărului cazurilor de îmbolnăviri pulmonare si cardiace.
  4. Consider că cei care au decis să folosească surse alternative de încălzire, non-poluante, ar trebui susținuți!
  5. De asemenea, consider că introducerea redevenței sub forma propusă în Anexa 4 art.24 alin. d din proiectul de LEGE pentru reglementarea sistemului de redevenţe al concesiunilor resurselor minerale, petroliere şi hidrominerale ar sabota turismul balnear românesc, existând riscul falimentului stațiunilor de renume din vestul țării și nu numai, precum Băile Felix și Băile 1 Mai, ce și-au creat reputația datorită efectului curativ al apelor geotermale.

Acestea au fost opiniile deputatului Gheorghe Bogdan, expuse într-o adresă oficială transmisă Ministerului Economiei în noiembrie 2017.

Teodora Ivan
Teodora Ivan
Sunt jurnalist. Sunt strateg de afaceri + publicitate pentru antreprenori vizionari asemeni ție. SCRIU ARTICOLE. COMUNIC CU MASS MEDIA. ORGANIZEZ EVENIMENTE. FOTOGRAFIEZ ȘI FILMEZ. Fac toate aceste lucruri și mai mult decât atât de peste 20 de ani. Mă recomandă experiența: peste 10.000 de articole publicate în presa scrisă și digitală, emisiunile TV realizate, fondarea a trei reviste, câștigarea alegerilor electorale și gestionarea conturilor de PR și comunicare a celor mai importante proiecte de dezvoltare din Bihor, finanțate din fonduri UE.
Pentru o experiență mai bună, folosim cookies.