Back

„Regăseşte România”, o nouă inițiativă a organizațiilor de mediu

„Regăseşte România” este o iniţiativă lansată la 22 octombrie 2018 de Federaţia Coaliţia Natura 2000, un grup de organizaţii neguvernamentale care activează în domeniul protecţiei mediului. Primul demers de acest fel din ţara noastră, „Regăseşte România” îşi propune să ofere o viziune integrată în ceea ce priveşte administrarea ariilor protejate din România.

Peste o sută de specialişti, personalităţi din domeniul protecţiei mediului şi factori de decizie au participat la lansarea acestui proiect. El este rezultatul mai multor întâlniri, desfăşurate în cadrul grupurilor de lucru, formate din reprezentanţi ai ONG-urilor ce compun Coaliţia, întâlniri derulate pe parcursul ultimelor 18 luni.

„Dacă vă întrebaţi de ce s-a numit evenimentul «Gala Regăseşte România», e pentru că noi ne-am gândit să facem ceva ca generaţiile viitoare să găsească o Românie aşa cum ne-am dori să fie şi credem că acest lucru nu se poate întâmpla decât dacă generaţia noastră îşi redescoperă ţara”, a spus Erika Stanciu, director în cadrul Federaţiei Coaliţia Natura 2000.

În esenţă, iniţiativa „Regăseşte România” îşi propune ca, până în 2028, să asigure o administrare eficientă a ariilor protejate, contribuind astfel la conservarea biodiversităţii şi la dezvoltarea durabilă. Pe termen lung, adică în 30 de ani de aici înainte, parcurile naţionale ar trebui să reprezinte 12% din suprafaţa României, peste 30% din teritoriul ţării urmând să aibă statut de arie protejată, iar zonele de protecţie strictă şi integrală, aparţinând fiecărui parc naţional, să însumeze cel puţin 75% din suprafaţa acestora.

Proiectul propus societăţii româneşti de Federaţia Coaliţia Natura 2000 afirmă că România, „ţara cu cele mai diverse condiţii biogeografice din Uniunea Europeană, care conservă ecosisteme unice şi specii rare, are nevoie de o astfel de viziune! Este foarte important ca ariile protejate să devină unul din principalii piloni de dezvoltare economică pentru zonele rurale”.

Prezent la eveniment, Andrei Acs, manager de proiect în cadrul Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (C.A.P.D.D.) Bihor, a subliniat faptul că iniţiativa Coaliţiei se bazează pe zece principii, din care cităm: managementul participativ al ariilor protejate, economia durabilă, integrarea intersectorială şi împărţirea echitabilă a costurilor şi beneficiilor. „E un vis, un vis frumos. Este vorba de ceea ce ar trebui să fie ariile protejate din România până în 2028, dacă mai vrem să avem ce proteja”, a conchis reprezentantul C.A.P.D.D. Bihor.

Organizaţiile neguvernamentale din judeţul Bihor care şi-au exprimat deja susţinerea pentru iniţiativa „Regăseşte România” sunt:

  • Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor
  • Asociaţia de Pescuit Sportiv Aqua Crisius
  • Fundaţia pentru Cultură şi Educaţie Ecologistă Ecotop – Oradea
  • Centrul Regional pentru Supraveghere Ecologică Bihor.

Teodora Ivan
Teodora Ivan
Sunt jurnalist. Sunt strateg de afaceri + publicitate pentru antreprenori vizionari asemeni ție. SCRIU ARTICOLE. COMUNIC CU MASS MEDIA. ORGANIZEZ EVENIMENTE. FOTOGRAFIEZ ȘI FILMEZ. Fac toate aceste lucruri și mai mult decât atât de peste 20 de ani. Mă recomandă experiența: peste 10.000 de articole publicate în presa scrisă și digitală, emisiunile TV realizate, fondarea a trei reviste, câștigarea alegerilor electorale și gestionarea conturilor de PR și comunicare a celor mai importante proiecte de dezvoltare din Bihor, finanțate din fonduri UE.
Pentru o experiență mai bună, folosim cookies.