iulie 17, 2024 23:45

Seminar despre împlinirea a 50 de ani de la invazia trupelor Pactului de la Varșovia

Vineri, 16 noiembrie 2018, de la ora 10:30, la Biblioteca Universității din Oradea se va desfășura seminarul internațional România, Slovacia și Cehia la 50 de ani de la Invazia Trupelor Pactului de la Varșovia.

Organizatorul acestui seminar este Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România în parteneriat cu Universitatea din Oradea.

La acest seminar sunt așteptați studenți de la Universitatea București, și de la Universitatea Oradea, cadrele didactice de la școlile cu predare în limba slovacă din județele Bihor, Sălaj, Arad și Timiș, precum și alți istorici care au pregătit lucrări și prezentări pe tema istorică a seminarului.

Printre invitați se numără reprezentanții Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România, reprezentanții Universității din Oradea, reprezentanții instituților publice deconcentrate din județul Bihor, etc.

Acest seminar se organizează și prin prisma semnificației anului 2018 cu o importanță deosebită atât pentru Ceholslovacia cât și pentru România.

Cehii și slovacii din România alături de toți cetățenii României comemorează 100 de ani de la evenimentul politic major: desăvârșirea statului național român, realizată prin unirea provinciilor românești cu România.

Cehii și slovacii rememorează în acest an și o jumătate de secol de la invadarea Cehoslovaciei de către tancurile URSS și ale altor patru țări-membre ale Pactului de la Varșovia.

Fiind vorba de un episod dureros din istoria comună a Cehiei și Slovaciei, comemorarea dorim să o marcăm cu: expoziţii de fotografii, comunicări științifice şi discuții libere, în care dorim să scoatem în evidență poziția României la acea vreme pe plan internațional.

În cadrul seminarului, pe lângă comunicările științifice și discuțile libere se vor difuza câteva materiale video pregătite de Televiziunea Română (TVR), din cadrul emisiunii Adevăruri despre trecut – ”Să nu asmuțim câinii războiului”, dar și câteva materiale audio pregătite de Societatea Română de Radio Difuziune, cum ar fi discursul fostului președinte Nicolae Ceaușescu când se afla la Praga în 1968, privind susținerea statului Cehoslovac, fiind împotriva invadării Trupelor de la Varșovia, precum și alte materiale din 1968 care s-au difuzat la radio.

Expoziția pregătită de organizatori este semnată de autorul Ladislav Bielik din Slovacia cu poze și imagini din luna august 1968 – ”Povestea unei fotografii – Bărbatul cu pieptul dezvelit” .