mai 24, 2024 08:48

Adăposturi pentru viața sălbatică: o afacere de nișă!

Colivii și căsuțe pentru veverițe, arici, lilieci sau chiar buburuze sunt oferite de un pasionat al studiului și ocrotirii animăluțelor din Parcul Natural al munților Apuseni. Adrian Daniel Ilaș, manager Natural Timber, demonstrează tuturor că visul îți poate deveni realitate atunci când crezi în tine!
În satul Cociuba Mică, comuna Pietroasa, din județul Bihor, se construiesc manual adăposturi pentru păsări, vulpi, arici etc., adică pentru tot ceea ce înseamnă viață sălbatică. Produsele realizate de cei 10 angajați ai companiei #NaturalTimber ajung deja pe patru continente! Asocierea cu Parcul Natural Apuseni întărește credibilitatea și conferă certificatul de origine pentru lemnul folosit în aceste creații unice din ce în ce mai apreciate peste hotare.

Daniel Ilaș a renunțat la construcția uților ți ferestrelor în favoarea adîposturilor pentru animale mici din sălbăticia munților Apuseni, după ce a revenit din Elveția, unde a lucrat câțiva ani buni. Bihoreanul a deschis o firmă la poalele munților, în satul natal, inspirându-se din nevoile și studiul animalelor mici.

Ilaș povestește cum i-a venit ideea de a se lansa în această afacere de nișă, piață fără concurență la ora actuală nici în Europa, oferind, de exemplu, adăposturi buburuzelor, sub forma unui turnuleț, în care acestea pot coabita sau strânge provizii. Un succes răsunător îl are în Statele Unite ale Americii un  suport în care poate fi fixat un mîr ca hrană pentru păsări. Liliecii au la dispoziție sertare în care își pot duce viața, iar veverițele se pot aproviziona cu ghinde sau alune din adăpostul special construit de #NaturalTimber.

Această afacere este doar una dintre cele demarate de zecile de firme ce vor să folosească mediul alpin ca punte de lansare pe piața de business. Alin Moș, directorul Administrației Parcului Natural Apuseni, susține că parcul a devenit un brand cunoscut deja peste hotare, iar micii întreprinzători de pe aria acestuia, beneficiază de toată deschiderea și suportul administrației pentru a deveni parteneri în vederea promovării nu doar a produselor realizate aici, dar și a destinației Munții Apuseni.

În interiorul parcului sunt incluse mai multe rezervații naturale de  importanță geologicăfloristicăfaunisticăspeologică sau peisagistică. 

Parcul Natural Apuseni este o arie protejată de interes național situată în România, pe teritoriile administrative ale județelor AlbaCluj și Bihor.

Parcul natural se află în vestul țării, în partea central-estică a Munților Apuseni, înconjurat de Masivul Vlădeasa la nord, Munții Pădurea Craiului la nord-vest, Munții Bihorului la sud, Munții Gilău la est și Munții Codru-Moma la sud-vest.

Teodora Ivan

Dan Bureția