Back

Mesaj de Ziua Rangerului: Lași în urmă ceea ce ești!

Pe 31 iulie se sărbătorește la nivel mondial Ziua Rangerilor. Cu acest prilej, cei 11 rangeri din cadrul Parcului Natural Apuseni au considerat oportun să serbeze acest eveniment tot prin muncă. De această dată, ei au ales să răspundă inițiativei unui grup de tineri din cadrul Asociației Areus din Băița pentru a lua parte la o acțiune de igienizare a DN75 pe ruta Băița-Vârtop. Beneficiind de sprijinul Primăriei Nucet și a experienței în astfel de activități a celor de la Let`s Do It – Bihor, un grup de 30 de persoane au adunat flacoane, pachete goale de țigări, cutii de aluminiu de bere etc. de pe marginea drumului și nu numai. Zeci de kilograme de mizerii, zeci de saci transportați de Primăria Nucet. Dezastru: asta știu să lase în urma loc unii șoferi…
Alin Moș, directorul Parcului Natural Apuseni, susține că acțiunea de miercuri vine să tragă un semnal alarmă privind o realitate extrem de crudă: lipsa de educație, nepăsare, bătaie de joc, lipsă de responsabilitate din partea unor conducători auto aflați în tranzit pe un drum extrem de important din punct de vedere turistic. Revenind la evenimentul căruia i-a fost dedicată această ecologizare – Ziua Rangerului, Alin Moș a ținut să sublinieze că rangerul este persoana care se ocupă, în principal, de asigurarea conservării şi protejării patrimoniului natural, cultural şi istoric situat în ariile protejate. De asemenea, rangerii desfăşoară activităţi de ghidaj şi supravegherea activităţii turiştilor, realizează intervenţii şi amenajări necesare activităţii de turism în aria respectivă. De aceea, puținii angajați doresc să își motiveze activitatea doar prin fapte.

Rangerul colaborează cu localnicii din zonă, cu cercetători, fomaţiuni Salvamont şi Salvaspeo, operatori turistici. Tot el răspunde de aplicarea legilor şi regulamentelor în ariile protejate și organizează activităţi educative în centrele de vizitare sau pe teren.

Teodora Ivan

Dan Bureția

Gallery slideGallery slideGallery slideGallery slideGallery slideGallery slideGallery slideGallery slideGallery slideGallery slideGallery slideGallery slideGallery slideGallery slideGallery slide

Teodora Ivan
Teodora Ivan
Sunt jurnalist. Sunt strateg de afaceri + publicitate pentru antreprenori vizionari asemeni ție. SCRIU ARTICOLE. COMUNIC CU MASS MEDIA. ORGANIZEZ EVENIMENTE. FOTOGRAFIEZ ȘI FILMEZ. Fac toate aceste lucruri și mai mult decât atât de peste 20 de ani. Mă recomandă experiența: peste 10.000 de articole publicate în presa scrisă și digitală, emisiunile TV realizate, fondarea a trei reviste, câștigarea alegerilor electorale și gestionarea conturilor de PR și comunicare a celor mai importante proiecte de dezvoltare din Bihor, finanțate din fonduri UE.
Pentru o experiență mai bună, folosim cookies.