La doar 60 de km de Oradea, în municipiul Beiuș, se dezvoltă una dintre cele mai ambițioase afaceri cu fructe de pădure. Întreaga zonă este recunoscută pentru bogăția naturală oferită de Mama Pământ, însă puțină lume știe că aceste fructe de pădure, precum afinele, cătina, merișoarele, zmeura, ajung în cele mai importante restaurante din Europa și chiar pe plajele din Spania, devenind o parte integrantă dintr-un concept de sănătate inițiat de Ministerul Sănătății spaniol!
Deși românii nu-și permiteau să cheltuie câte 4-5 euro pentru un smoothie realizat din fructe de pădure proaspete, încetul cu încetul se creează deja o piață interesată de starea de sănătate obținută și menținută printr-o alimentație sănătoasă.
Emil Potra este un exemplu de antreprenor de succes. Povestea sa începe în anul 1996, când s-a lansat în afaceri cu ciuperci (hribi, gălbiori și trufe), răspunzând astfel numeroaselor cereri venite, în special, din zona comercianților italieni. Emilian Funghi, căci așa se numește firma pe care o manageriază, a trecut prin toate: și bune și grele, ca orice business. Însă, ambiția și tăria de caracter a lui Emil Potra, au făcut ca această afacere să meargă mai departe și chiar să-și extindă orizonturile, abordând piața fructelor de pădure.
Ce face diferit echipa lui Potra față de alți procesatori? Dezvoltă un concept! De la afina culeasă de oamenii muntelui, în fiecare dimineață, în sezon, între orele 03:00 și 11:00, și până la sortarea și ambalarea în hale curate ca o farmacie, totul se întâmplă într-un ritm controlat, în condiții de igienă maximă, cu ambalaje ce promovează mișcarea, ca mijloc suplimentar de a te menține în formă și de a fi sănătos. #Terarium este marca de smoothie-uri cu care Emilian Funghi se regăsește în magazinele Kaufland și în unele restaurante locale, cunoscutul chef Cătălin Scărlățescu fiind imaginea brandului.
De asemenea, ca parte din conceptul Terarium, cei de la Emilian Funghi au realizat împreună cu producătorul de biciclete Pegas, o bicicletă statică de care au atașat un blender, astfel că prin pedalare îți poți face propriul smoothie! Ideea ingenioasă a fost deja îmbrățișată de partenerii spanioli ai firmei, care au dus-o pe plajele spaniole, bucurându-se de un real succes!
În Parcul Natural Apuseni, de unde provin și fructele de pădure din smoothie-urile #Terarium, un număr de 21 de firme au demarat recent afaceri în zona montană, ce nu influențează negativ mediul, cum se întâmplă, din păcate, de obicei, acolo unde intervine omul în natură. Acest tip de întreprinderi contribuie pozitiv la conservarea biodiversităţii, asigurând astfel un beneficiu financiar pe termen lung. Administraţia Parcului Natural Apuseni a organizat în luna iunie un concurs de afaceri pro-biodiversitate, la care au participat 21 de astfel de întreprinderi şi au fost premiate cele mai promiţătoare dintre acestea, printre care se numără și Emilian Funghi. Răsplata este binemeritată dacă luăm în considerare nu doar vasta diversitate a produselor, adică 20 de cocktailuri din fructe, ci și modul sănătos de abordare a resurselor oferite de Munții Apuseni, de politica de personal și siguranța locului de muncă și încurajarea tinerilor de a-și câștiga independența financiară, precum și mândria de a reprezenta și de a face cunoscut în străinătate brandul PARCUL NATURAL APUSENI, a cărui logo apare pe ambalajele produselor alături de cel al firmei.
Teodora Ivan
Dan Bureția