În premieră, locuitorii comunei Nojorid au sărbătorit împreună Festivalul Toamnei, eveniment organizat de Primăria și Consiliul Local Nojorid în cadrul unui proiect transfrontalier.
Proiectul ”Evenimente transfrontaliere pentru cetățenii transfrontalieri” – CCC, cod eMS ROHU 200, este implementat și finanțat prin Programul Interreg V-A România-Ungaria prin FEDR – Fondul European de Dezvoltare Regională și cofinanțat de statele partenere în program, România și Ungaria.
Lider de proiect este Comuna Toboliu, având ca parteneri Comunele Girișu de Criș și Nojorid din România și Körösnagyharsány din Ungaria. Prin acest proiect cei patru parteneri consolidează relațiile dintre comunitățile lor, punând accent pe tradițiile locale. Grupuri de folclor, dansatori, artiști din Ungaria vor participa la evenimentele din România și formații, dansatori, artiști români vor participa la evenimentul din Ungaria, promovând astfel tradițiile celor două țări. Proiectul are o durată de implementare de 12 luni și un buget total alocat de 77.000 euro, din care suma de 65.450 euro este asigurată prin FEDR. Fiecare partener a organizat evenimente specifice, cu implicarea tuturor celor patru comunități.
Astăzi, 15 septembrie 2019, Comuna Nojorid a organizat Festivalul Toamnei, în contextul acestui proiect.
Activitățile organizate astăzi la Baza Sportivă a Comunei Nojorid, au cuprins:
- 13:00 – Conferința de presă
- 08:00 – 14:00 – Concurs de gătit preparate tradiționale – bogracs și mititei
- 15:00 – 20:00 – Program artistic susținut de artiști din România și Ungaria
Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniței şi care necesită o abordare comună, precum şi soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile. Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune şi dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care, 189 milioane de euro, reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. Zona eligibilă a programului cuprinde judeţele Arad, Bihor, Satu Mare şi Timiş pe partea română a graniței şi, respectiv, judeţele Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg, pe partea ungară a acesteia.
Conţinutul acestui comunicat nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene.
Foto aici: