februarie 24, 2024 04:08

2019: Investiții de peste 40 milioane de euro atrase în parcurile industriale orădene

În fiecare an, în data de 24 ianuarie, Primăria Municipiului Oradea împreună cu Agenția de Dezvoltare Locală Oradea SA. organizează Gala „Antreprenor pentru Oradea”, în semn de respect și apreciere pentru mediul de afaceri orădean.

În cadrul acestui eveniment – Ediția 2020, sunt premiaţi cei mai importanți contribuabili la bugetul local al municipiului pe anul 2019. Topul este alcătuit prin însumarea valorilor vărsate către Bugetul local constant în taxe și impozite locale precum și 60% – cota parte din impozitul pe salarii, urmând ca în anul 2020 aceasta să se majoreze la 63%.

Anul acesta, Gala s-a ținut în incinta Cetății Oradea, eveniment la care au participat un număr de aproximativ 100 persoane – antreprenori din Oradea, reprezentanții celor mai importante companii din municipiu, investitori străini, dar și directori ai instituțiilor și companiilor publice din oraș.

Municipalitatea acordă o importanță deosebită tuturor contribuabililor la bugetul local, atât celor din mediul antreprenorial cât și persoanelor fizice, deoarece prin contribuțiile acumulate se realizează marile proiecte din Oradea. Toate investițiile în infrastructură, reabilitarea clădirilor, lucrări, reparații și alte proiecte care nu sunt realizate din fonduri europene se realizează din contribuțiile mediului de afaceri, respectiv ale cetățenilor, de rând cărora municipalitatea dorește să le mulțumească pe această cale.

În deschiderea evenimentului Gala Antreprenor pentru Oradea, Alina Silaghi, directorul general al ADLO, a prezentat un Raport de activitate pe anul 2019, cuprinzând investițiile atrase în anul 2019 în parcurile industriale din Oradea, în valoare totală de 40.678.910 euro, în urma cărora se va ajunge la un număr total de 8.500 de locuri de muncă până în anul 2021. Directorul ADLO a enumerat și proiectele realizate până în prezent, precum și cele inițiate și care se vor finaliza în 2020 printre care amintim înființarea unui Centru de dezvoltare educațională pentru tineret „The Spot”, care va avea ca obiective principale dezvoltarea abilităților tinerilor prin educație integrată/orientare în carieră și va răspunde nevoilor acestora precum și ale trainerilor.

Primarul Ilie Bolojan a luat cuvântul mulțumind tuturor că au onorat invitația la acest eveniment, precizând faptul că cea mai mare parte a bugetulului local e formată din taxele și impozitele pe venit și proprietăți pe care marii contribuabili și cetățenii le plătesc către municipalitate, dar și din impozitul pe salarii. „Peste 40 milioane euro s-au încasat anul trecut de la firmele din Oradea, iar cu 10 milioane euro vom încasa în plus anul acesta. Vreau să vă mulțumesc pentru investițiile derulate în Oradea, dar și pentru locurile de muncă înființate, dacă firmele se dezvoltă, și orașul se dezvoltă, iar oamenii au câștiguri mai bune. De anul acesta vor funcționa internatele pentru tineri în școlile profesionale, care ar trebui să intre în colaborare cu dumneavoastră, pentru a adapta învățământul profesional la cerințele firmelor. De anul viitor vom dezvolta un centru IT în clădirea fostului spital de neurologie, iar pe lângă Universitatea Oradea va funcționa și Centrul de transfer tehnologic cu toate dotările. În încheiere, vreau să îmi cer scuze pentru disconfortul din trafic, dar având această oportunitate de a accesa fonduri europene ar fi fost păcat să nu beneficiem de ea și sper să finalizăm cu bine toate aceste proiecte la care lucrăm. Vreau să vă mai anunț că săptămâna viitoare se va demara licitația pentru legătura cu autostrada A3, cei 19 kilometri, pentru ca transportul mărfurilor să se facă mai facil în anii următori. Vă mulțumesc pentru tot sprijinul acordat. Un an bun vă doresc, să auzim de lucruri bune pentru Oradea și pentru economia românească.”

Invitatul special al Galei a fost Ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloș, care a luat cuvântul transmițând celor prezenți toate gândurile bune pentru anul 2020, și La mulți ani cu ocazia sărbătoririi Unirii Principatelor Române. Ministrul a ținut să felicite municipalitatea pentru organizarea acestui eveniment în fiecare an, în semn de respect și prețuire pentru marii contribuabili, dar și pentru faptul că Oradea reprezintă un model european de absorbție de foduri, un model european de economie și investiții, îndemnând la continuarea acestei tendințe, în strânsă colaborare între mediul privat și autoritățile publice, întrucât aportul municipiului este semnificativ pentru țara noastră.

Viceprimarul Florin Birta a înmânat premiile primilor 10 contribuabili la bugetul local pe anul 2019, cu mulțumiri din partea municipalității:

PLEXUS SERVICES RO SRL
FAIST MEKATRONIC SRL
PLASTOR SA
RCS & RDS SA
CONNECTRONIX ROMANIA SRL
H ESSERS SRL
LOTUS CENTER SA
TRANSILVANIA GENERAL IMPORT-EXPORT
EBERSPAECHER EXHAUST TECHNOLOGY ROMANIA SRL
NIDEC ORADEA SRL
În anul 2019, primii zece contribuabili au contribuit la bugetul local cu suma totală de 23.601.806 lei.

Alte 6 premii de recunoștință, cu mulțumiri din partea municipalității, au fost acordate de către viceprimarul Mircea Mălan, după cum urmează:

  1. Premiul pentru investiția anului 2019 în parcul industrial a fost acordat companiei – IWIS ENGINE SYSTEM din Germania, pentru o investiție în ceea ce privește partea operațională (utilaje+dotări) de 9 milioane euro.
  2. Două premii de recunoștință s-au acordat firmelor care anul trecut au dat dovadă de responsabilitate socială, contribuind la proiectele comunității locale, prin implicare în proiecte sociale, respectiv amenajarea unor spații verzi. Este vorba despre VERNICOLOR SRL și REWINE.
  3. Premiu de recunoștință pentru cea mai inovativă investiție din anul 2019, societatea ATNOM SRL.
  4. Premiu de recunoștință pentru cea mai eco-friendly companie care și-a extins activitatea în Parcul Industrial, societatea DECITEX RO SRL.
  5. Un premiu special a fost acordat în cadrul proiectului Re-Patriot, pentru echipa PIAȚA 9, care reprezintă un exemplu de succes pentru românii repatriați care și-au înființat propria afacere în Oradea.