aprilie 20, 2024 05:02

Două parcuri orădene își vor schimba aspectul până la finele anului 2021

Două parcuri orădene urmează să își schimbe înfățișarea aproape în totalitate. Viceprimarul Florin Birta a anunțat vineri, 14 februarie, în cadrul unei conferințe de presă, intenția de implementare a unui proiect de reabilitare, refuncționalizare și reactivare a parcurilor 1 Decembrie, respectiv Petofi.

Viceprimarul Florin Birta a explicat viziunea Primăria Oradea legată de reamenajarea acestor parcuri: „Primăria Oradea dorește derularea acestor proiecte de reabilitare și refuncționalizare din bugetul local, având ca obiectiv transformarea celor două parcuri, care momentan sunt mai mult niște zone de relaxare pasivă sau zone de tranzit, în parcuri care să răspundă noilor tendințe în utilizarea spațiilor publice și a cererilor pentru varietatea formelor de recreere”.

Practic, cele două parcuri  vor avea facilități de  agrement și sport pentru tineri, zone pentru activități distractive și joacă a copiilor, zone de alimentație publică și terase, zone de lectură și relaxare pentru tineri, zone de recreere pentru seniori.

În ambele parcuri se dorește introducerea elementelor de tip smart: wi-fi, posibilitatea de încărcare telefoane/tablete și supraveghere video.

Se estimează că lucrările de reabilitare a Parcului 1 Decembrie și a Parcului Petofi vor fi finalizate în a doua jumătate a anului 2021.

„Primăria Oradea urmează să lanseze în  mediul online conceptul de reconfigurare și reactivare a Parcului 1 Decembrie, în vederea identificării nevoilor și așteptărilor personale  ale cetățenilor cu privire la utilizarea spațiului verde, a preferințelor pentru activități recreaționale. Astfel, cei care vor dori  să vină cu propuneri sau sugestii o vor putea face la adresa de email adina.popa@oradea.ro sau primarie@oradea.ro ”, a precizat Adina Popa, consilier în cadrul Compartimentului de Investiții și Avizare Lucrări Publice din cadrul Direcției Tehnice, prezentă alături de viceprimarul Birta la întâlnirea cu presa.

După această consultare a cetățenilor, urmează pregătirea temei de proiectare în vederea elaborării studiului de fezabilitate, după care se trece la etapa de elaborare și avizare a documentației tehnico-economice, iar apoi la etapa de implementare a propunerilor de refuncționalizare si reabilitare a Parcului 1 Decembrie, respectiv la execuția lucrărilor.

Parcul 1 Decembrie este amplasat în centrul orașului, într-o zonă importantă a acestuia, respectiv pe axa Piața Unirii – Cetatea Oradea, fiind o oază de verdeață în inima orașului. 

Parcul datează din anul 1950, până la acea dată acolo funcționând o piață publică. Practic, pe acest amplasament la începutul secolului al XX-lea funcţiona Piaţa Mare a oraşului, cu destinaţie de piaţă şi bazar, aici ținându-se și târgul de vite.

Consilierul Adina Popa, din cadrul Compartimentului de Investiții și Avizare Lucrări Publice din cadrul Direcției Tehnice, a prezentat  investițiile care urmează să se facă aici și care vor reconfigura în întregime Parcul 1 Decembrie: „Municipalitatea a gândit amenajarea unei zone de pump-track, adică o zonă de circuite cu contrapante și movile de pământ, cu suprafață asfaltată, acestea fiind  zone de relaxare activă ce se vor adresa cicliștilor și pasionaților de biciclete. Vizavi de zona de pump-track se are în vedere amenajarea unei zone de parkour pe o suprafață de cca 150-200 mp, pentru cei pasionați de cățărat, alergat și sărituri. Proiectul de refuncționalizare va viza și reamenajarea spațiului de joacă, practic dezafectarea locului de joacă existent, amenajarea suprafețelor cu tartan turnat și montarea unor echipamente de joacă adecvate copiilor cu vârsta de până la 12 ani, dar  și copiilor cu dizabilități. O altă amenajare inedită, care are la acest moment mare succes în parcurile europene o va reprezenta crearea unor zone de splashpad (spații destinate jocului cu apă) pe o  suprafață de 100 mp.”

În partea parcului dinspre Colegiul Național Emanuil Gojdu (vizavi de Facultatea de Medicină) se dorește amenajarea unei zone de socializare pentru tineri, amenajată cu mobilier urban – elemente modulare și hamace.

Partea parcului dinspre str. Traian Moșoiu va fi destinată seniorilor. Aici vor fi amenajate zone umbroase cu pergole, mese de șah și mobilier adecvat pentru persoane în vârstă.

O propunere este și dezafectarea amplasamentului ocupat azi de toaleta publică și amenajarea a două toalete publice moderne cu automatizări interioare – sistem de auto-curățare, spălarea și uscarea pardoselii, de curățenia și întreținerea acestor toalete urmând să se ocupe agenții economici care exploatează spațiile de alimentație publică din parc.

Parcul Petofi – proiect votat de cetățeni în cadrul Programului de bugetare participativă

În ceea ce privește proiectul de reamenajare a Parcului Petofi, acesta se află în faza elaborării Studiului de Fezabilitate, urmând ca luna viitoare proiectul să fie promovat în Consiliul Local.

Parcul Petofi este un parc ce datează din anul 1888. Acesta a funcționat ca o grădină, ca un spațiu public amenajat cu un pavilion pentru spectacole, cofetărie și chioșcuri de alimentație publică.

Parcul Petofi va avea zone de relaxare de tip insulă, cu elemente tip jardiniere turnate combinate cu mobilier urban ergonomic, care vor permite activități de recreere, de lectură atât pentru tineri, cât și pentru seniori.

Totodată, se are în vedere și reabilitarea și refuncționalizarea grădinii japoneze și a iazului.

Și în acest parc se intenționează dezafectarea amplasamentului ocupat de toaleta publică și introducerea unor toalete publice moderne .

În continuare, va urma etapa de elaborare și avizare a documentației tehnico-economice, urmând ca până la mijlocul anului 2021 să fie încheiată etapa de implementare a propunerilor de refuncționalizare și modernizare a Parcului Petofi.