aprilie 20, 2024 06:58

Peșterile din Munții Apuseni, o aventură de neuitat

Moment de bucurie pentru iubitorii naturii și a speologiei: peșterile s-au deschis chiar din acest weekend!

Două dintre cele mai îndrăgite şi vizitate atracţii turistice ale judeţului Bihor şi, implicit, a destinaţiei de ecoturism Pădurea Craiului, peştera Meziad şi peştera cu cristale din mina Farcu s-au redeschis vizitatorilor chiar începând de sâmbătă, 6 iunie.

Pentru a proteja sănătatea vizitatorilor, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, administratorul celor două atracţii turistice, a luat toate măsurile generale şi specifice impuse de lege. Turiştii şi personalul peşterilor trebuie să respecte următoarele reguli:

– Vizitarea peşterilor se va face în grupuri restrânse

– Purtarea măştii de protecţie, în spaţiul adiacent peşterii, în interiorul caselor de bilete şi în peşteri este obligatorie;

– Va fi păstrată distanţa minimă de siguranţă, de 2 metri, între turişti şi faţă de personalul angajat;

– Nu este permis accesul în subteran persoanelor cu probleme respiratorii (tuse, strănut etc.);

– C.A.P.D.D. Bihor asigură vizitatorilor produse dezinfectante. Acestea se găsesc la casele de bilete şi în punctele de acces, respectiv de ieşire, ale celor două trasee din peşteri. Turiştii sunt ferm sfătuiţi să folosească aceste substanţe, atât la intrare, cât şi la ieşire.

Pe parcursul întregii zile, balustradele şi toate celelalte elemente instalate pentru siguranţa turiştilor vor fi dezinfectate de mai multe ori. Deoarece vizitarea peşterilor se va face în grupuri mici, în vederea reducerii timpului de aşteptare şi pentru evitarea aglomeraţiei în zonele de intrare, C.A.P.D.D. Bihor le recomandă insistent vizitatorilor să îşi programeze vizita, prin e-mail la: rezervari.pesteri@gmail.com, specificând numărul de persoane, data şi ora la care este preconizată sosirea, plus un număr de telefon/contact. Turiştii vor fi contactaţi, în vederea confirmării programării făcute, în maxim 24 de ore.

Tarife de vizitare:

25 lei adulţi,

15 lei copii (5-14 ani).

Tarife speciale pentru familii: – 2 adulţi şi 1 copil – 50 lei; – 2 adulţi şi 2 copii – 65 lei – 1 adult şi 2 copii – 40 lei.

În luna iunie 2020, peşterile sunt deschise pentru vizitatori după cum urmează:

– luni şi marţi, 11:00 – 14:00 *;

– miercuri, joi şi vineri, 11:00 – 16:00 *;

– sâmbăta şi duminica, precum şi în zilele de sărbători legale, 11:00 – 17:00 *

* ora limită pentru ultima intrare în peşteră.

În ceea ce privește celelalte peșteti din zonă, Alin Moș, directorul Parcului Natural Apuseni, susține că Peștera Urșilor este deschisă, iar de administrația locală din Gârda de Sus, jud. Alba, depinde deschiderea pentru public a Peșterii Poarta lui Ionele. De reținut că Peștera Ghețarul Scărișoara se află în plin proces de reamenajare.