iunie 13, 2024 07:05

Credit de 50 milioane de lei. Proiectele de anvergură ale CJ Bihor merg mai departe

Conform unui comunicat de presă transmis vineri, 21 august, de conducerea Consiliului Județean Bihor, se aduce la cunoștința publicului că în ședința din 19 august 2020, Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale din București, entitate ce funcționează pe lângă Ministerul Finanțelor Publice, a autorizat contractarea unui credit în valoare de 50 milioane lei de către Consiliul Județean Bihor. Creditul va asigura resurse financiare pentru realizarea unor investiții publice de interes local, a căror documentații tehnico-economice au fost aprobate prin hotărâri de consiliu județean. Din această sursă de finanțare rambursabilă vor fi finanțate următoarele obiective:

  • Campusul școlar pentru învățământ special din municipiul Oradea  (16 milioane RON)
  • Reparații capitale la viitorul sediu al C.J. Bihor din Oradea, strada Republicii nr. 35 (16 milioane RON)
  • Reabilitare și modernizare Drum Județean DJ 795 Salonta-Tinca  (7 milioane RON)
  • Reabilitare și modernizare Drumuri Județene DJ 764A și DJ 108J, parte a Traseului Regional Transilvania Nord (2,4 milioane RON)
  • Reabilitare și modernizare Drum Județean DJ 108K, parte a Traseului Regional Transilvania Nord (0,6 milioane RON)
  • Reabilitare și modernizare Drum Județean DJ 792A Beliu-Tinca-Leș (4 milioane RON), respectiv
  • Construire pod peste Crișul Repede în localitate Bulz (4 milioane RON).

Finanțatorul împrumutului de 50 milioane lei va fi Banca Comercială Română, durata contractului fiind de 15 ani, cu o perioadă de grație de 3 ani de la data semnării contractului, iar rambursare creditului va fi efectuata după perioada de grație în 47 de rate egale. Creditul va fi contractat cu o rata variabilă a dobânzii ROBOR la trei luni, la care se adaugă o marjă fixă de 2,3%. Banca va mai percepe un comision de 0,25% din valoarea totală a creditului, plătibil la prima tragere.

Președintele Pásztor Sándor: ”Acestea sunt proiecte concepute în anii precedenți, unele  deja în implementare. Odată ce plenul Consiliului Județean Bihor a votat în unanimitate acest credit, iar Comisia de Autorizare ne-a dat undă verde, practic, există asigurată continuitatea acestor proiecte”.

Precizăm faptul că, pe întreaga durată a serviciului datoriei publice locale, gradul de îndatorare al județului Bihor se află mult sub limita legală de 30%.