iunie 13, 2024 09:04

Dorin Popa la „Oamenii de lângă noi”

Când spui vin, spui profesor Dorin Popa. Când spui Dorin Popa, automat gândul te duce la lumea vinurilor, fiindcă atât de bine s-a înrădăcinat în mintea iubitorilor licorilor lui Bachus acest nume încât le este aproape imposibil să îl asocieze pe cunoscutul oenolog cu altceva decât cu vinul.

Acest interviu pe care Profu’ (așa îi spun sutele de studenți de la Universitatea din Oradea și cursanți de la cursurile de inițiere în cultura și civilizația vinului) l-a acordat emisiunii „Oamenii de lângă noi” ar trebui să fie privit, în primul rând, de dascăli. De ce spun asta? Ascultându-i povestea de viață a lui Dorin Popa, mi-am dat seama ce rol esențial l-a jucat profesorul său din liceu, care a știut prin intermediul poveștilor să-și atragă elevii într-o lume fascinantă, în care poți descoperi de la rigorile cu care trebuie respectate procedurile de cultivare a viei și până la frumusețea momentului prezent în care deguști un pahar de vin. Dacă nu ar fi fost dacălul care să deschidă mintea tânărului, să-i trezească curiozitatea și să-i stârnească pasiunea, cine știe în ce domeniu s-ar fi făcut astăzi remarcat Dorin Popa?! Nu de alta, dar energia debordantă, modestia și accentu-i arădean, îl fac un personaj unic și inconfundabil, mereu dornic să se implice în proiecte de educare a Cetății, cum îi place să spună comunității. Pentru că, nu-i așa, în cele mai vechi timpuri, comunitatea reprezenta cu adevărat Cetatea, fiindcă îi dădea viață prin acțiunile și activitățile sale. Astăzi, din păcate, se vorbește mai mult de ideea de oraș și mai puțin de cea de oameni…

Revenind la interviul pe care dl profesor Popa mi l-a acordat cu mare deschidere și amabilitate, veți avea ocazia să aflați de proiectele actuale în care este implicat acest Ambasador al Bihorului, începând de la promovarea micilor producători autohtoni, până la dezvoltarea unui parteneriat cu Clubul Astronomic pentru a scoate în evidența ideea că mai bine de două secole (1464-1667) Meridianul Zero a fost în Cetatea Oradea, cetate în care a luat ființă și primul observator astronomic din Europa.