Back

La doar 23 de ani, Simon Nistor duce mai departe tradiția lăzilor de zestre de la Budureasa

36 de ore. Atâta are nevoie tânărul Simon Nistor din Budureasa pentru a da viață unei lăzi de zestre de mici dimensiuni. Deși are doar 23 de ani, tânărul meșter popular din satul Budureasa (jud. Bihor) și-a dorit să ducă mai departe tradiția lădarilor din familie, străbunicii săi fiind cei pe urmele cărora Simon a ales să calce. Pasiunea i se poate citi în ochi și o transmite cu respect și bucurie prin povestea îndeletnicirii sale. Cel mai mult se luminează atunci când prezintă arsenalul de lucru, acele instrumente simple, dar eficiente, așezate pe un perete pentru a-i fi la îndemână, așa cum le-a moștenit de la înaintași. Privindu-l cum lucrează, într-o liniște adâncă și concentrare maximă, ai senzația că devine una cu lemnul, cerându-i permisiunea să încrusteze simboluri magice ale vieții tradiționale, precum linia dreaptă, spirala, dinții, bradul, crucea, spicul etc.

Lăzile făcute de Simon Nistor au rol decorativ, fiind folosite, cu precădere, pentru bijuterii, bani, acte. Pe vremuri, însă, lădarii din Budureasa realizau adevărate opere de artă în lemn, producând lăzi de 1,5 m în care mireasa își ducea zestrea primită de la părinți în noua familie, de aici venind și denumirea de ladă de zestre. Mai sunt încă țărani în satele bihorene care-și păstrează straiele populare în aceste lăzi, dar, cu timpul, dulapul a luat locul acestui obiect reprezentativ pentru satul românesc.

Primăria comunei Budureasa încurajează și promovează acest meșteșug considerat emblematic pentru județul Bihor.

Teodora Ivan
Teodora Ivan
Sunt jurnalist. Sunt strateg de afaceri + publicitate pentru antreprenori vizionari asemeni ție. SCRIU ARTICOLE. COMUNIC CU MASS MEDIA. ORGANIZEZ EVENIMENTE. FOTOGRAFIEZ ȘI FILMEZ. Fac toate aceste lucruri și mai mult decât atât de peste 20 de ani. Mă recomandă experiența: peste 10.000 de articole publicate în presa scrisă și digitală, emisiunile TV realizate, fondarea a trei reviste, câștigarea alegerilor electorale și gestionarea conturilor de PR și comunicare a celor mai importante proiecte de dezvoltare din Bihor, finanțate din fonduri UE.
Pentru o experiență mai bună, folosim cookies.