Introducerea gazului metan în anumite zone ale județului a devenit prioritatea numărul 1 a noii conduceri CJ Bihor. Astfel, săptămâna a început pentru Ilie Bolojan, noul șef al administrației județene, cu o întâlnire de lucru cu reprezentanții instituțiilor ce vor emite avize pentru primăriile din județ în cadrul proiectelor de introducere a rețelei de gaz pe fonduri europene. La discuții au participat reprezentanți ai Electrica, CFR, CNAIR, Apele Române, Agenția pentru Protecția mediului, arhitectul șef al CJ Bihor (Vasile Bimbo), reprezentanți ai UAT-urilor, precum și proiectanți și reprezentanți ai rețelelor de distribuție de gaz. Scopul declarat a fost acela de a eficientiza și urgenta procesul de întocmire a documentațiilor necesare pregătirii proiectelor care au termen limită de depunere data de 17 decembrie 2020.
La întâlnire a fost prezent și directorul Zonei Metropolitane Oradea, Adrian Foghiș, care se va ocupa de susținerea primăriilor în obținerea avizelor necesare în termen de o lună. În cadrul întâlnirii acesta a solicitat avizatorilor ,,eliberarea cu celeritate a certificatelor necesare, astfel încât toate primăriile să își poată depune proiectele pentru finanțarea europeană la termen. ”
Bolojan a reiterat ideea anunțată încă de săptămâna trecută că instituția pe care o conduce acum va sprijini primăriile să își depună proiecte pe axa de finanțare europeană 8.2 POIM, urmând să fie formate 4 nuclee regionale în scopul obținerii unor punctaje care să asigure finanțarea proiectelor. Cele patru zone au fost alese în funcție de punctajele maxime pe care acestea le-ar putea întruni, având în vedere criteriile de acordare a finanțării. Un criteriu luat în calcul a fost numărul de gospodării active din perimetru (minim 1000 de gospodării, în timp ce punctajul maxim se acordă perimetrelor cu peste 3000 de gospodării active). Un alt criteriu este ca peste 60% din locuitorii fiecărui perimetru să se racordeze la gaz.
Cele patru zone identificate astfel sunt: Zona Metropolitană Oradea – formată din Sânmartin, Nojorid, Oșorhei și Paleu. A doua zonă este compusă din localitățile Aleșd, Aștileu, Țețchea și Tileagd. Cea de-a treia arie este identificată în zona de Nord a județului, cuprinzând localitățile Săcuieni și Diosig, în timp ce ultimul areal se situează în zona Ștei – Beiuș, cuprinzând localitățile Rieni, Drăgănești, Pietroasa, Buntești, Lazuri de Beiuș, Tinca și Cociuba Mare. Conform unui comunicat emis de Biroul de presă al CJ Bihor, cele două orașe din sudul județului ies din calcul având în vedere că municipiul Beiuș are autonomie geotermică datorită exploatării zăcământului de apă geotermală, iar Șteiul ar avea deja un proiect în derulare de introducere a rețelei de gaz.