Back

Precizări de la ITM pentru reluarea activității în cazul persoanelor infectate, dar vindecate în urma Covid-19

Marius Rotar, inspector șef ITM Bihor, ține să facă unele precizări legate de situația cu care se confruntă persoanele care s-au aflat în carantină sau care s-au îmbolnăvit de Covid-19 și s-au vindecat și care doresc să se întoarcă la muncă. Din cauza condițiilor impuse de unii angajatori, aceste persoane s-au adresat instituției  Avocatului Poporului, care a adus la cunostința Inspectoratului Teritorial de Muncă faptul că pe piața muncii se manifestă ”situația dificilă cu care se confruntă angajații care se intorc la locurile de muncă după ce fie au stat in carantină pentru că au fost contacți direcți ai unor cazuri confirmate Covid-19, fie au fost pozitivi la testul SARS –CoV-2 și s-au vindecat, salariați care nu sunt primiți de angajator la locul de muncă decît dacă prezintă la întoarcere un test pentru SARS-CoV-@ negativ”. Răspunsul conducerii ITM Bihor este foarte clar (dispozițiile Anexa 3, Partea 2 lit. B) pct. 2 lit. a) din  Ordinul 1513/2020):

Pacienții asimptomatici/simptomatici cu forme ușoare ce au încheiat perioada de izolare de 14 zile de la data primului test pozitiv, declarați vindecați fără al doilea test de control, își pot relua activitățile curente și profesionale cu păstrarea distanțării și purtarea măștii acasă și la locul de muncă pentru încă 10 zile, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, fără a fi condiționați de efectuarea unui nou test”.

Teodora Ivan
Teodora Ivan
Sunt jurnalist. Sunt strateg de afaceri + publicitate pentru antreprenori vizionari asemeni ție. SCRIU ARTICOLE. COMUNIC CU MASS MEDIA. ORGANIZEZ EVENIMENTE. FOTOGRAFIEZ ȘI FILMEZ. Fac toate aceste lucruri și mai mult decât atât de peste 20 de ani. Mă recomandă experiența: peste 10.000 de articole publicate în presa scrisă și digitală, emisiunile TV realizate, fondarea a trei reviste, câștigarea alegerilor electorale și gestionarea conturilor de PR și comunicare a celor mai importante proiecte de dezvoltare din Bihor, finanțate din fonduri UE.
Pentru o experiență mai bună, folosim cookies.