iunie 13, 2024 05:42

7 pretendenți pentru întocmirea documentației în vederea realizării lucrărilor de investiții pe drumuri din ZMO

Consiliul Județean Bihor a dat publicității lista celor șapte firme și asociere de firme, ce au depus până vineri, 29 ianuarie, oferte pentru elaborarea Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Investiții (D.A.L.I.) pentru lucrarea „Reabilitare DJ767E Oșorhei-Copăcel, sector de la km 1+060 la km 13+760 (L= 12,700 km) județul Bihor” și a Proiectului Tehnic de Execuție pentru obiectivul „Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea” județul Bihor.

            În urma anunțului postat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), au depus oferte 7 firme și asocieri de firme: SC DP CONS SRL, SC Proiect-Construct Regiunea Transilvania, PROEXCO S.R.L., ADURO IMPEX, Costin și Vlad Birou de Proiectare SRL, ASOCIERE: Precon Transilvania S.R.L. (Leader), Aquacons și ASOCIERE: East Water Drillings (Leader), 3TI Progetti Italia- Ingegneria Integrata S.P.A.. Valoarea totală a achiziției este de 2.716.894 lei, fără TVA.

            Proiectul „Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea” județul Bihor prevede reabilitarea DJ 767E Orșorhei-Copăcel (12,7 km) și realizarea centurilor Oșorhei (5,8 km), Sântandrei (5 km) și Nojorid (8,4 km).

Vă reamintim că la finalul anului trecut Consiliul Județean Bihor și-a asumat realizarea a trei drumuri de legătură în Zona Metropolitană Oradea (ZMO), în parteneriat cu cele trei primării pe raza cărora trec drumurile, respectiv Oșorhei, Nojorid și Sântandrei. Județul Bihor va beneficia de 340.000 Euro, fonduri europene, pentru proiectele tehnice. După această etapă, execuția centurilor ar urma să fie finanțată prin Programul Operațional Regional.

Decizia privind realizarea proiectului ,,Creșterea accesibilității pe drumuri județene în Zona Metropolitană Oradea”, care va fi realizat cu fonduri europene, a fost luată ca urmare traficului intens din ZMO și a numărului mare de persoane care au locuri de muncă în apropierea orașului Oradea (din peste 160.000 de locuri din județ, 115.000 sunt în zona metropolitană). Documentația tehnică a fost pregătittă în parteneriat cu primăriile din zona limitrofă a Oradiei (Oșorhei, Nojorid și Sântandrei) și Zona Metropolitană Oradea, care anul trecut a realizat studiile de fezabilitate pentru câteva drumuri ocolitoare, ce vor fi baza accesării fondurilor europene în perioada următoare.

,,Acest proiect ar permite exportul de prosperitate dinspre Oradea în direcția unui perimetru extern de 20-30km. Estimăm că valoarea acestor trei proiecte se va ridica la aproximativ 40.000.000 Euro. Am hotărât să facem aceste schimbări pentru ca zonele din județul Bihor să aibă o accesibilitate mai bună în așa fel încât să se dezvolte județul și, deasemenea, să existe un impact economic semnificativ asupra dezvoltării prin aceste investiții care vor fi realizate. Banii europeni care sunt pregătiți trebuie să fie investiți acolo unde într-adevăr folosirea lor este la îndemâna mult mai multor oameni, pentru că acolo este și dezvoltarea economică”, a declarat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Celelalte două centuri pentru care s-au mai întocmit studii de fezabilitate – Biharia şi Paleu – vor fi realizate de Primăria Oradea, iar legătura între Sânmartin şi Oradea va face obiectul unui proiect ce va fi depus în perioada următoare prin Programul Operaţional Sectorial Transporturi.