martie 19, 2024 05:20

Perdea verde pe șoseaua de centură

Pe șoseaua de centură, în imediata proximitatea a noului pasaj de la intersecția străzii Universității cu drumul colector spre Parcul Industrial II, Primăria Oradea, în parteneriat cu Direcția Silvică Bihor – Romsilva, au demarat deja plantările pentru înființarea unei perdele verzi. Concret, în scuarurile formate lângă sensul giratoriu și căile de acces ce se amenajează sub noul pasaj, au fost plantați circa 400 de puieți de foioase, din speciile salcâm, stejar roșu, tei, cireș și paltin. În câțiva ani, aceştia vor alcătui o zonă verde generatoare de oxigen.

În zilele următoare vor mai fi plantați aproximativ 40 de puieți în scuarul ce delimitează breteaua rutieră de lângă pasaj și parcarea Pieței 100.

„În perioada următoare, Primăria Oradea își va intensifica eforturile de amenajare de noi spații verzi și de împădurire a zonelor periferice, prin înființarea de perdele verzi, care să absoarbă poluarea. De asemenea, în cadrul campaniilor de plantări de primăvară și toamnă derulate de către Primăria Oradea, se are în vedere plantarea a minimum 700 de arbori în fiecare an, în diferite zone ale orașului”.

Florin Birta, primarul municipiului Oradea

Îngrijirea arboretului va intra în sarcina municipalităţii, viceprimarul Marcel Dragoș ţinând să mulțumească Direcției Silvice pentru colaborare:

„Vom asigura irigatul lor, pe perioada verii, prin operatorul cu care colaborăm, RER Vest, și sper că vom avea și alte colaborări de genul acesta cu Direcția Silvică Bihor – Romsilva. În Primăria Oradea veți avea cu siguranță un partener și de aici înainte”.

Marcel Dragoș, viceprimar Oradea

Anul trecut, tot în parteneriat cu Direcția Silvică Bihor – Romsilva, au fost plantați 3500 de puieți din specia stejar roșu, tei, anin și mesteacăn în Cartierul Tineretului, respectiv în Parcul Industrial II.

„Apreciem faptul că expertiza noastră este recunoscută. Profităm de această ocazie pentru a arăta cetățenilor din municipiul Oradea că noi, silvicii, nu doar tăiem lemne, ci suntem în măsură să generăm, să creăm, să întreținem pădurea. Profităm de orice ocazie pe care o avem, în acest sens și încercăm să ne dovedim utilitatea, ca generator de mediu sănătos”.

Teodor Suciu, director RNP Romsilva – Direcția Silvică Bihor.