Back

Parcul Natural Apuseni: Mai aproape de noua generație prin două inițiative europene adaptate și pregătite specific și local

Administrația Parcului Natural Apuseni a transmis un comunicat de presă prin care anunță desfășurarea recentă a Concursului Tinerilor Vizionari, eveniment ce s-a înscris în calendarul Zilei Europene a Parcurilor 2021, concurs derulat cu tema Parcuri – Noua Generație!, inițiată de Federația EUROPARC și adaptată specific local prin concept de către Administrația Parcului Natural Apuseni (APNA). Excursia Tinerilor Vizionari vine ca răspuns inițiativei ALPARC prin proiectul Youth at The Top 2021 și a fost pregătită în contextul premierii primelor trei echipe din clasamentul concursului desfășurat anterior. 

Concursul Tinerilor Vizionari este, în fapt, o competiție pentru profesori și elevi, o competiție de viziuni sănătoase a echipelor înscrise din zona Parcului Natural Apuseni ca urmare a dezvoltării înțelegerii și conștientizării relației dintre om și natură din comunitățile locale din care fac parte.

Competiția a presupus realizarea şi documentarea de către fiecare echipă a unui proiect bazat pe cel puțin 5 activități pregătite de echipa internă a APNA, activități de explorare, descoperire și învățare, desfăşurate în interiorul și în afara clasei (în pădure, în grădină, pe câmp, în lunca râului, în sat, în comunitate). Însoțiți de profesorul coordonator, elevii claselor V-VII au putut cerceta și conștientiza legătura dintre activitățile umane și natură. Cele mai sănătoase, îndrăznețe și mai creative implicări au fost premiate. În perioada 14-15 iulie, finaliștii concursului au însoțit echipa Parcului Natural Apuseni în Excursia Tinerilor Vizionari din zona Padiș.

Felicităm echipele și le mulțumim că ne-au purtat în lumea lor umplută de voie bună, curiozitate, sinceritate, sete de cunoaștere și multă emoție. Prin interacțiunile profunde avute, îndrăznim să credem că rotițele au fost pornite spre o direcție responsabilă, morală!  – se arată în comunicatul transmis de conducerea Parcului Natural Apuseni

Iată echipele câștigătoare:

  • Școala Gimnazială Georgiu Popa Câmpani – clasa a VI-a, prof. coordonator Boldor Alexandra
  • Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa – clasa a V-a, prof. coordonator Coste Estera
  • Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa – clasa a VII-a, prof. coordonator Popa Gabriela

Premiile și programul participanților a fost susținut de: Adventure Center (tir cu arcul și slackline), Clubul Alpin Roman – Filiala Cluj (observații astronomice), Raul Bochis (seara de chitaraă si traseu de orientare), Jandarmeria Bihor (traseu aplicativ, prezentare misiune și echipamente), Asociația Cercetașii Munților (saci de dormit și izoprene), Rock&Snow (lanterne frontale și binocluri), Societatea Ornitologică Română (determinatoare de păsări Philips), Natural Timber (hrănitoare păsări), Casa Urșilor (gazdă pentru încheierea evenimentului într-un stil tradițional).

Administrația Parcului Natural Apuseni a fost inițiatorul și coordonatorul întregului proiect, iar prin echipa internă s-a ocupat în mod particular de: concept, coordonare, identificare și atragere parteneri premii și derulare sau coordonare activități.

“Un concept inedit pe care nu l-am întâlnit până acum în cariera mea didactică, care nu numai că s-a pliat perfect pe zona noastră, dar a fost pe placul copiilor și a noastră, a cadrelor didactice. Toată lumea s-a implicat cu seriozitate și dăruire maximă. Conținutul a fost amplu, atent gândit și pregătit, care i-a pus în reale situații de învățare pe copii, atingând probleme sensibile și stringente ale comunității noastre, dar nu numai.

Excursia a fost premiul nesperat pentru noi. Am sperat la ea, dar când ne-am regăsit printre câștigători, bucuria a fost imensă, m-a bucurat nespus bucuria copiilor. Am așteptat toți cu emoție zilele de excursie, dar ce am trăit a fost intens, maxim, educativ, emoționant. Pot spune, cel puțin în privința mea, ca a fost excursia așteptată toată viața de copilul din mine. Plus ca ce ni s-a pregătit a fost peste orice așteptări, profesionalism, dăruire, implicare, premii minunate, experiențe unice.”Coste Estera, coordonator echipă câștigătoare, vorbind despre conceptul competiției

În link-ul de mai jos puteți vedea și fotografii de la eveniment, postate pe pagina de facebook a Parcului Natural Apuseni:

https://www.facebook.com/483590058356025/posts/4164955270219467/?d=n

Administrația Parcului Natural Apuseni este o structură din cadrul RNP Romsilva, care administrează un parc natural și are ca motto „Un parc pentru natură și oameni”. De aceea, prin determinare, implicare, colaborare și iubire de natură dorim să aducem alături de noi, în eforturile noastre, pe toți cei interesați în conservarea biodiversității și protejarea mediului în general. Copiii reprezintă fără îndoială cea mai bună direcție de dezvoltare. 

Teodora Ivan
Teodora Ivan
Sunt jurnalist. Sunt strateg de afaceri + publicitate pentru antreprenori vizionari asemeni ție. SCRIU ARTICOLE. COMUNIC CU MASS MEDIA. ORGANIZEZ EVENIMENTE. FOTOGRAFIEZ ȘI FILMEZ. Fac toate aceste lucruri și mai mult decât atât de peste 20 de ani. Mă recomandă experiența: peste 10.000 de articole publicate în presa scrisă și digitală, emisiunile TV realizate, fondarea a trei reviste, câștigarea alegerilor electorale și gestionarea conturilor de PR și comunicare a celor mai importante proiecte de dezvoltare din Bihor, finanțate din fonduri UE.
Pentru o experiență mai bună, folosim cookies.