Back

Ce avem și ce NU avem voie să facem într-o arie protejată? Interviu cu dl. Alin Moș, directorul Parcului Natural Apuseni

„Natura este o școală pentru fiecare!”, spune dl. Alin Moș, directorul Parcului Natural Apuseni, referindu-se la necesitatea respectării regulilor de vizitare într-o arie protejată. De fapt, dacă ar fi să extrapolăm, orice înseamnă natură, implică respectul nostru. Ne naștem într-un moment și un loc pe care noi nu le-am ales prin liberul arbitru și când părăsim acest plan o facem tot așa cum am ajuns aici: printr-o respirație. Iar dacă acea respirație am avut-o într-un mediu curat, fără toxicitate, fără poluare, fără gunoaie, tot așa ar fi bine să lăsăm în urma noastră.

Acesta a fost considerentul pentru care am decis să fac un scurt interviu cu Alin Moș, directorul Parcului Natural Apuseni, unul dintre puținii oameni dedicați pentru păstrarea valorilor naturii, unul dintre susținătorii înflăcărați ai ideii conform căreia schimbarea mentalității începe de la vârstă fragedă, din grădiiniță dacă se poate, pentru că un copil care înțelege și deprinde iubirea de natură și de frumos, ajunge la un moment dat să-și tragă de mâneci părinții sau bunicii atunci când sesisează o „ieșire în decor”.

Am asistat întâmplător la o oră despre natură la elevii clasei a II-a. Era o lecție online. Din cauza pandemiei. La acel moment am fost ușor iritată de faptul că dl. învățător întreba continuu: „X, ce NU avem voie să facem într-un parc natural/într-o arie protejată?” Sincer, evit să văd doar partea negativă sau doar partea pozitivă din situații, însă insistența și accentul pus de educator pe aspectele negative, nu mi-au fost pe plac la acel moment… Acum, însă, mă întreb câți dintre cei peste 500.000 de vizitatori anuali ai Parcului Natural Apuseni știu ce obligații au la momentul accesului în zonă??? Pe de altă parte, ignoranța, adică necunoașterea legilor, nu înseamnă scutire de amenzi.

Alin Moș vine să explice pe înțelesul tuturor care ne sunt responsabilitățile față de natură atunci când pășim în zone sălbatice, în peșterile amenajate etc. De Munții Apuseni e ușor să te îndrăgostești. La fel de ușor este și să îi respecți.

Teodora Ivan
Teodora Ivan
Sunt jurnalist. Sunt strateg de afaceri + publicitate pentru antreprenori vizionari asemeni ție. SCRIU ARTICOLE. COMUNIC CU MASS MEDIA. ORGANIZEZ EVENIMENTE. FOTOGRAFIEZ ȘI FILMEZ. Fac toate aceste lucruri și mai mult decât atât de peste 20 de ani. Mă recomandă experiența: peste 10.000 de articole publicate în presa scrisă și digitală, emisiunile TV realizate, fondarea a trei reviste, câștigarea alegerilor electorale și gestionarea conturilor de PR și comunicare a celor mai importante proiecte de dezvoltare din Bihor, finanțate din fonduri UE.
Pentru o experiență mai bună, folosim cookies.