iunie 13, 2024 09:41

Lucrările la viitorul pasaj rutier din zona Pieței Cetate ar urma să fie finalizate în octombrie 2022

Avansează lucrările la pasajul rutier din dreptul Pieței Cetate, fiind efectuate săpături la rampa dinspre bulevardul Dimitrie Cantemir. Totodată, s-au forat 20 de piloți din totalul de 86 care se vor realiza în cadrul acestui proiect implementat de Primăria Oradea prin Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională, fiind vorba despre obiectivul de investiții „Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piața Emanuil Gojdu din Oradea – Etapa II”.

Momentan, continuă lucrările la rețelele de utilități, fiind în execuție partea de canalizare pluvială și rețelele de apă. Pasajul va avea două rampe și a fost realizată prima incintă de palplanșe, aferentă rampei dinspre bulevardul Dimitrie Cantemir. Traficul a fost deviat, astfel că circulația se desfășoară pe linia de tramvai.

Prin acest obiectiv de investiții urmează să fie realizat un pasaj rutier subteran în zona intersecției dintre Bulevardul Dimitrie Cantemir și strada Sucevei. Aici vor fi executate două girații la nivelul solului, ce vor fi traversate în subteran de un pasaj pe relația D. Cantemir – Centrul Civic. La nivelul solului va exista în continuare o bandă dedicată liniilor de tramvai.

Totodată, vor fi efectuate următoarele categorii de lucrări:

  • realizarea sistemului de irigații,
  • modernizarea zonei pietonale și a trotuarelor din aria proiectului,
  • piste de biciclete,
  • stații de transport public modernizate
  • plantarea de arbori și arbuști.

Viitorul pasaj rutier se află pe una dintre cele mai importante axe de circulație din Oradea, pe direcția Nufărul – Cantemir – Centrul Civic – B-dul Magheru – str. Republicii – Gară – str. Ștefan cel Mare.

Astfel, se urmărește fluidizarea traficului rutier în vederea reducerii poluării și creșterii siguranței. Totodată, un obiectiv important al proiectului este sprijinirea transportului public de persoane prin reducerea timpilor de parcurs a autobuzelor și tramvaielor, dar și creșterea atractivității transportului public din Oradea. Durata de execuție a lucrărilor este de 15 luni, estimându-se finalizarea lor în luna octombrie 2022.

Acest obiectiv de investiții este parte componentă a proiectului „Coridorul de mobilitate urbană durabilă din Piaţa Emanuil Gojdu – Piața Cetate, Oradea”, cod SMIS 126217, proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020. Finanțarea nerambursabilă este 98% din valoarea cheltuielilor eligibile.

Lucrările sunt executate de asocierea formată din S.C Freyrom S.A – lider de asociere, S.C.Procons Group S.R.L, S.C Metabet CF S.A și SC Leko Construct S.R.L. Valoarea lucrărilor este de 27.004.232,55 lei fără TVA.