februarie 24, 2024 01:49

24 februarie: MUZICA IUBIRII pe scena Filarmonicii de Stat Oradea

Filarmonica de Stat Oradea sărbătorește Dragobetele, alături de publicul meloman, printr-un concert numit Muzica iubirii, ce va avea loc joi, 24 februarie la ora 19.00 și se va desfășura la Sala Enescu-Bartok. Aripile iubirii vor aduce cu ele muzica ultimelor două secole, amintind lucrări dintre cele mai diverse de la creația de operă, până la sonoritățile moderne ale vibrafonului. Robeo Rîmbu va fi cel care va împărtăși iubirea prin muzică, fiind completat de orchestră și de soliștii serii: Sorin Petrescu – pian, Doru Roman-vibrafon, xilofon și percuție, Ancuța Pop-soprană și Gavril Țărmure-horitor, țâpuritor.
În deschiderea concertului, orchestra va servi publicului elixirul dragostei, prin uvertura operei cu același nume. Gaetano Donizetti a găsit rețeta acestei licori și a compus opera Elixirul dragostei în prima jumătate a secolului XIX. Aceasta a ocupat primul loc în repertoriile teatrelor din Italia pentru un deceniu. În continuare, va fi prezentată piesa Salut d’amour de Edward Elgar. Aceasta este o lucrare compusă inițial pentru vioară și pian, fiind publicate ulterior și variante ce implică violoncelul sau o mică orchestră. Piesa i-a fost dedicată scriitoarei Caroline Alice Roberts, care avea să devină soția compozitorului. Din lumea rusă provine următoarea piesă, Ochi negri, într-o prelucrare de Adalgiso Ferraris. La origine, aceasta face parte din folclorul rusesc, sub denumirea de Очи чёрные (oci ciornăie)și s-a extins în lumea întreagă în varianta compozitorului italian.

Programul concertului se va îndrepta de la folclor spre muzica jazz. It’s a Raggy Waltz este prima piesă din albumul Time Further Out a Cvartetului Dave Brubeck. Aceasta este compusă însuși de Dave Brubeck, care este și pianistul cvartetului. Muzica românească își va face apariția prin piesa De dor și de voie bună. Lucrarea corală face parte din creația compozitoarei Irina Odăgescu, o personalitate contemporană marcantă a culturii românești, datorită compozițiilor sale ce acoperă aproape toate genurile muzicale. Dintr-o sferă modernă a muzicii va putea fi ascultată piesa The traveling carnival, scrisă pentru vibrafon. Aceasta a fost compusă de John Porter, un producător din industria muzicală contemporană. Concertul se va încheia cu o călătorie pe Oceanul Atlantic. Piesa Winter’s Crossing aparține compozitorului irlandez contemporan Phil Coulter. Aceasta este ultima piesă de pe albumul cu același nume, care relatează povestea unor irlandezi plini de speranță ce traversează oceanul furios, pentru a ajunge pe continentul american.


Sorin Petrescu a început studiile muzicale în orașul natal, Timișoara, perfecționându-se apoi în cadrul Universității de Muzică din București. Activitatea sa artistică a început la Filarmonica Banatul din Timișoara, unde oferă și astăzi concerte valoroase în calitate de solist. În paralel, acesta promovează muzica contemporană, fiind membru al Trio-ului Contraste. Pe parcursul carierei sale, Sorin Petrescu a fost laureat al unor importante concursuri naționale și internaționale și a participat la festivaluri prestigioase, precum Festivalul George Enescu sau festivalurile ce au în prim-plan muzica contemporană, la Darmstadt (Germania), Bogota (Columbia), Hong-Kong (China) și altele.
Din vestul țării provine și cel de-al doilea solist al serii. Doru Roman s-a născut la Timișoara, unde a absolvit Liceul de Muzică Ion Vidu, urmând apoi cursurile Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. Acesta și-a început cariera în cadrul orchestrei Operei Române din Timișoara și apoi a Filarmonicii Banatul. Doru Roman și-a îmbogățit cariera, abordând și ramura pedagogică, în cadrul Facultății de Muzică din același oraș. Încă din liceu, Doru Roman a devenit laureat al Concursurilor de Percuție, valoarea sa artistică fiind atestată și prin numeroasele participări la festivaluri din Germania, Elveția sau Franța, dar și de concertele solistice susținute alături de orchestre din România sau din Taiwan.
Soprana Ancuța Pop Măslină a studiat canto și pian la Liceul de Arte din Oradea, sub atenta îndrumare a profesoarei Pop Eleonora. Absolventă a Facultății de Muzică din cadrul Universității din Oradea unde a studiat arta cântului cu maestrul Ion Țibrea și soprana Lavinia Cherecheș. Alături de corul Filarmonicii orădene, soprana participă la numeroase evenimente culturale de înaltă notorietate, în calitate de membră al corului și solist sopran.
Gavril Țărmure provine din Bistrița și a moștenit talentul și dragostea pentru muzică de la părinții săi. Drumul artei l-a dus însă la București, unde a urmat cursurile Liceului de Muzică la secția trombon. Întors la Bistrița, Gavril Țărmure a înființat Societatea de Concerte Bistrița, unde se organizează anual câteva zeci de concerte simfonice și camerale.
Dirijorul Romeo Rîmbu este profesor universitar în cadrul Facultății de Arte a Universității din Oradea și dirijor permanent al Filarmonicii de Stat din Oradea. Activitatea sa artistică este completată de concertele în care evoluează în calitate de oboist. În ipostază solistică, se remarcă interpretarea Concertului pentru oboi şi orchestră de W. A. Mozart în celebra sală Musikverein din Viena.