iunie 13, 2024 10:32

„Anonimul venețian”, o piesă pentru marcarea a 25 de ani de activitate pe scena orădeană a familiei Sebastian și Mirela Lupu

Teatrul Regina Maria vă invită la o nouă premieră a Trupei Iosif Vulcan: „Anonimul venețian”, de Giuseppe Berto, regia artistică Elvira Rîmbu, care marchează și un eveniment aniversar important: sărbătorirea a 25 de ani de carieră pe scena teatrului orădean a actorilor Sebastian Lupu și Mirela Niță Lupu, care vor interpreta rolurile celor doi protagoniști ai piesei. Premiera va avea loc joi 3 martie, de la ora 18:00, la Sala Arcadia.

„Anonimul venețian” este un text scris de Giuseppe Berto, scriitor, dramaturg și scenarist italian, inițial la solicitarea actorului și regizorului Enrico Maria Salerno, ce intenționa să-l ecranizeze. În 1970 a fost lansat filmul „Anonimo veneziano”, care a avut un succes fulminant. În urma acestui succes, Giuseppe Berto a oferit scenariului o structură dramatică, iar în 1976, după o muncă laborioasă, publică povestea sub formă de roman scurt.

A

Povestea imaginată de Giuseppe Berto are ca sursă de inspirație Concertul pentru oboi şi orchestră de coarde în Re minor al compozitorului venețian Alessandro Marcello, atribuit mult timp în mod eronat lui Antonio Vivaldi și apoi lui Benedetto Marcello și este o dramă romantică, care se consumă sub patronajul misterios și tanatic al Veneției. Intriga este concentrată în confruntarea de emoții, amintiri, reproșuri și dorințe a două personaje, un El și o Ea, care se reîntâlnesc după mult timp pe peronul unei gări din Veneția și descoperă treptat, că în ciuda suferinței pe care și-au provocat-o, dragostea nu a murit. Însă timpul le este potrivnic.

În distribuție îi veți putea revedea jucând împreună pe actorii Sebastian Lupu și Mirela Niță Lupu, care conferă o profunzime și mai mare personajelor, aducând pe lângă aportul actoricesc, care pentru construirea unor roluri atât de pătrunzătoare cer maturitate scenică și profunzime, și pe cel de viață, ei fiind la rândul lor un cuplu în viața de zi cu zi. Totodată, alegerea acestui text nu a fost deloc întâmplătoare și marchează, oarecum în oglindă, sărbătorirea a 25 de ani de carieră pe scena teatrului orădean, după ce spectacolul de debut a fost „Într-un parc… pe o bancă”, tot o poveste frumoasă de dragoste în două personaje.

 Regia artistică este semnată de actrița Elvira Rîmbu, care a mai montat în stagiunile trecute spectacole ce s-au bucurat de aprecierea publicului, și păstrează o linie elegantă, clasică, în care sunt asimilate elemente tehnice moderne. Scenografia este semnată de Oana Cernea, video-urile sunt realizate de Ionuț Jarca, iar make-upul de Miruna Chipurici.

Spectacolul se va juca și în 7 și 9 martie, de la ora 18:00, la Sala Arcadia. Bilete la agenția teatrului, deschisă de marți până vineri între orele 10:00-14:00, online pe Eventim.ro sau cu o oră înainte de spectacol de la Sala Arcadia (în limita locurilor disponibile).