iunie 13, 2024 06:23

BIG BROTHER: Pe cine ajută cele 500 de camere video de supraveghere din Oradea?

Modernizarea sistemului unic de supraveghere video existent pe domeniul public al municipiului, începută de Primăria Oradea în 2020, își dovedește utilitatea, în anul 2021 fiind înregistrate la Poliția Municipiului Oradea un număr de 224 solicitări ale înregistrărilor realizate de acest sistem.

Sistemul de supraveghere video a fost folosit în identificarea unor autori de infracțiuni (reclamate inițial cu autori necunoscuți), în soluționarea unor evenimente rutiere, dar și în dirijarea echipajelor de poliție sau mixte în locațiile unde s-a constatat necesitatea intervenției acestora. În cursul anului 2021 au fost identificați toți autorii infracțiunii de părăsire a locului accidentului, în cele mai multe cazuri cu ajutorul camerelor de supraveghere video amplasate pe raza municipiului.

Din cele 224 solicitări, 177 au fost din partea formațiunilor din cadrul Poliției Municipiului Oradea, 40 din partea Inspectoratului de Poliție Județean + alte structuri ale Poliției Române și șapte din partea altor instituții (instanțe și parchete).

Primăria Oradea a dorit modernizarea sistemului unic de supraveghere video existent pe domeniul public cu scopul principal de a crește siguranța cetățenilor din municipiu, de a putea permite analiza și prelucrarea semnalului video inteligent, cât și recunoașterea numerelor de înmatriculare a autovehiculelor parcate în locuri nepermise.

În cadrul proiectului s-a realizat modernizarea sistemului de stocare, procesare video și dispecerizare (video wall şi staţii de lucru), echipamentele achiziționate fiind instalate la sediul Poliției Municipiului Oradea din cadrul IPJ Bihor de pe str. Calea Aradului nr. 6.

Poliția Municipiului Oradea și Poliția Locală Oradea gestionează întregul sistem de monitorizare a camerelor video. Până în acest moment s-au montat 500 de camere de supraveghere, care acoperă aproape toată suprafața municipiului.

Aceste camere de supraveghere sunt montate pe principalele artere de circulație, în parcuri, în intersecții, în vecinătatea școlilor, la intrările și ieșirile din oraș, în zona centrală, în zonele pietonale aglomerate, în pasaje și în cartiere etc.