iunie 13, 2024 09:39

La fostul complex Oradea Shopping City se deschide Centrul de Asistență Umanitară pentru Refugiați Bihor

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bihor (CJSU), prezidat de prefectul Dumitru Țiplea, a aprobat organizarea şi funcționarea, începând de luni, 21 martie, a Centrului de Asistență Umanitară pentru Refugiați Bihor, destinat cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina

Demersurile de operaționalizare vor începe de astăzi, iar centrul va funcționa sub coordonarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor în cadrul fostului complex comercial Oradea Shopping City, din Calea Aradului nr. 87, în spațiul pus la dispoziție de Primăria Municipiului Oradea. Ordinea și siguranța publică vor fi asigurate, la nevoie, prin structurile M.A.I.

Conform Regulamentului de organizare și funcționare, aprobat tot astăzi de către CJSU, Centrul de Asistență Umanitară pentru Refugiați Bihor reunește instituții publice și organizații neguvernamentale care vor oferi următoarele servicii: preluare, direcționare și informare persoane; asistență sanitară; asistență socială; asistență pentru cazare temporară; asistență specifică oferită de Organizația Crucea Roșie; asistență juridică privind azilul în România; asistență privind încadrarea în muncă; asistență minori; asistență psihologică; asistență sanitară veterinară; asistență privind tranzitul frontalier; asistență privind transportul, precum și asigurare translatori în limbile ucraineană și engleză. Serviciile vor fi disponibile permanent, 24 de ore din 24 de ore, prin prezență fizică și asistență telefonică în caz de necesitate.

Instituțiile implicate în organizarea și funcționarea centrului sunt: Primăria Municipiului Oradea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor; Direcția de Sănătate Publică Bihor; Direcția de Asistență Socială Oradea; Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor; Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor; Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor; Inspectoratul General pentru Imigrări prin Serviciul pentru Imigrări Bihor; Organizația Crucea Roșie Filiala Bihor și Grupul de inițiativă „Bihor pentru Ucraina”. Reprezentanții instituțiilor publice și a organizațiilor neguvernamentale vor purta veste de identificare inscripționate și ecusoane, pe coduri de culori, care vor evidenția domeniul de activitate al purtătorului.

Administrarea spațiilor și cheltuielile ocazionate de funcționarea Centrului de Asistență Umanitară pentru Refugiați Bihor vor fi asigurate prin grija Primăriei Municipiului Oradea.

În proiect sunt implicate în acest moment 10 instituții și organizații locale, iar la nevoie se vor adăuga și altele. Experiența pandemiei ne-a învățat să ne coordonăm eficient. Astăzi am adoptat decizia în baza căreia va funcționa centrul și încep demersurile de operaționalizare.”, a declarat prefectul Dumitru Țiplea.