iulie 15, 2024 02:07

Traseul inelului rutier metropolitan, definitivat

Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, a anunțat recent că traseul inelului rutier metropolitan a fost definitivat.

Inelul rutier va avea o lungime de 17 kilometri, va avea două benzi și va traversa comunele Nojorid, Sânmartin și Oșorhei. Pe traseu vor fi construite cinci girații, două poduri și două viaducte.

Acest drum va avea două viaducte importante, la ieșirea din Băile Felix, unde traversăm acea benzinărie USA OIL, printre două dealuri. Va avea o lungime de 300 de metri, cu înălțimea maximă de 14 metri. Al doilea este la drumul dinspre Haieu, în zona Băilor 1 Mai. Are o lungime de 350 de metri, cu înălțimea pilei maxime de 12 metri. Ne propunem ca la sfârșitul lunii mai să aprobăm studiul de fezabilitate al acestui drum metropolitan”, a precizat Ilie Bolojan.

Valoarea estimată a proiectului este de 230 de milioane de lei. Președintele Consiliului Județean Bihor a mai menționat:

Proiectul ar urma să fie finanțat prin programul Anghel Saligny. A trecut de prima evaluare a acestui program. Mulțumesc Primăriei Oradea pentru parteneriatul pentru obținerea finanțării! Noi credem că în doi ani acest drum poate fi făcut. Odată realizat, ar urma să descongestioneze atât intrările în Municipiul Oradea, cât și Centura Municipiului Oradea.”

Pentru implementarea proiectului a fost înființată o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.) formată din Consiliul Județean și Primăria Oradea.

Consiliul Județean Bihor se obligă să depună și să înregistreze la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației cererea de finanțare pentru proiectul „Inel rutier metropolitan Oradea” și pune la dispoziția A.D.I.-ului suma minimă prealocată în cadrul PNI  „Anghel Saligny”, de 140 de milioane de lei, cu TVA.

Primăria Oradea sprijină Consiliul Județean Bihor în vederea depunerii cererii de finanțare și pune la dispoziția A.D.I.-ului suma minimă prealocată în cadrul PNI „Anghel Saligny”, de 43 de milioane de lei, cu TVA.

Pentru realizarea acestui proiect au fost aprobate și acorduri de parteneriat cu primăriile comunelor care vor fi traversate de inelul rutier.