iulie 15, 2024 01:03

BIG BROTHER de Bihor: parcările de pe drumurile naționale sunt monitorizate video

Consiliul Județean Bihor implementează un proiect-pilot prin care să se asigure supravegherea video a parcărilor de pe drumurile naționale din județul Bihor, ca parte a eforturilor de menținere a curățeniei.

În acest sens, în ședința ordinară de săptămâna trecută, 31 martie, consilierii județeni au aprobat încheierea unui protocol de colaborare între (1) Consiliul Județean Bihor, (2) Inspectoratul de Poliție Județean Bihor (IPJ Bihor), (3) Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj (DRDP Cluj) din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), (4) Societatea RCS&RCS și (5) Societatea BITROOT SOLUTION.

În baza colaborării cu DRDP Cluj, aceștia au identificat parcările unde frecvent se depozitează ilegal deșeuri. Pe baza unui proiect-pilot care este finanțat de două companii private, sunt montate camere de luat vederi care au un soft special. Acestea identifică imediat și semnalizează în dispeceratul Poliției momentul în care cineva aruncă gunoaie. În condițiile în care acest proiect pilot va funcționa și vom vedea că sunt rezultate, am intenționa să depunem un proiect cu finanțare europeană în perioada următoare, pentru că există o axă pe Programul Operațional Regional pentru siguranță”, a explicat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Conform protocolului de colaborare, firma Bitroot Solution pune la dispoziție gratuit 9 camere video pentru supravegherea a cinci parcări de pe drumurile naționale din Bihor, în timp ce compania RCS&RDS va asigura conexiunea la internet.

DRDP Cluj are rolul de a identifica parcările unde se depozitează frecvent deșeuri. IPJ Bihor preia în comodat camerele de supraveghere video, le monitorizează permanent și organizează echipe mixte cu Comisariatul Județean Bihor al Gărzii Naționale de Mediu pentru aplicarea măsurilor necesare.

Consiliul Județean Bihor monitorizează în permanență camerele video și transmite către autoritățile competente informațiile de interes. Totodată, colaborează cu partenerii și primăriile din județ pentru punerea în aplicare a protocolului.

Protocolul se încheie pe o perioadă de 4 luni.

Vă reamintim că în cadrul protocolului „Un județ curat”, încheiat la finalul anului 2020 între Consiliul Județean Bihor și instituțiile competente, au fost deja făcuți pași importanți pentru atingerea obiectivului de a transforma județul Bihor într-un județ curat.

Printre măsurile luate deja, amintim proiectul de realizare a platformelor de deșeuri în 16 localități din județ, supravegherea cu camere video a parcărilor de pe drumurile județene și sancționarea persoanelor care depozitează ilegal deșeuri, igienizarea și menținerea curățeniei pe drumurile publice, etc.