Back

Două palate orădene vechi de aproape 120 de ani vor fi reabilitate

Primăria Oradea a semnat luni, 4 aprilie, contractul de lucrări cu firma S.C ABED NEGO COM S.R.L. pentru reabilitarea fațadelor și a învelitorii imobilelor situate în Oradea, pe str. Patrioților, nr. 4, 6 – Palatul Adorjan I și Palatul Adorjan II, clădiri ce au fost selectate în programul multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare şi intervenţie asupra clădirilor cu valoare cultural-arhitecturală situate în „Ansamblul Urban – Centrul Istoric Oradea”.

S.C ABED NEGO COM SRL a fost ofertantul unic al licitației.

Valoarea contractului este 2.878.283,05 lei fără TVA, iar durata de execuție este de 12 luni.

Casele Adorján I și II fac parte din categoria clădirilor secession și sunt incluse în Lista Monumentelor istorice, fiind construite de către Sztarill Ferenc, după planurile arhitecților Komor Marcell și Jakab Dezső.

Casa Adorján I este situată pe str. Patrioților nr. 6, colț cu str. Moscovei și a fost construită în anul 1903, iar Casa Adorján II, situată pe str. Patrioților nr. 4, a fost construită în anii 1904-1905.

În vederea readucerii acestor palate la standardele estetice și vizuale care le-au consacrat ca obiective arhitecturale reprezentative pentru Oradea, sunt propuse următoarele lucrări: înlocuirea elementelor degradate, a învelitorilor și a elementelor din tablă zincată, înlocuirea elementelor din tablă (lucarne, decorațiuni de coamă și învelitori cornișă) deteriorate sau deformate cu elemente noi confecționate identic ca și material și formă, înlocuirea jgheaburilor și burlanelor, repararea sau înlocuirea elementelor de prindere, a pieselor decorative ale burlanelor cu elemente identice, înlocuirea elementelor de șarpantă degradate, demolarea și rezidirea după forma originală a coșurilor de fum degradate sau înclinate, curățarea, tratarea și vopsirea în culoarea neagră a elementelor metalice (grilajele balcoanelor, cârlige, gratiile ferestrelor, grilajul porții), completarea elementelor lipsă după forma și dimensiunile celor existente, refacerea tencuielilor și zugrăvelilor la fațade, reabilitarea elementelor decorative din tencuială, cărămidă, ceramică sau ipsos, repararea și restaurarea tâmplăriilor din lemn și a celor metalice, respectiv înlocuirea acestora, unde este cazul, demontarea cablurilor parazitare de pe fațade etc.

Prin intervențiile propuse în cadrul acestui program de reabilitare, Primăria Municipiului Oradea are în vedere punerea în siguranță și scoaterea din pericol a imobilelor, reabilitarea anvelopelor, a componentelor artistice și urbane ale acestora, punerea în valoare a componentelor structurale, arhitecturale, artistice și arheologice, precum și reintegrarea acestor imobile în circuitul socio-economic și cultural-istoric.

Teodora Ivan
Teodora Ivan
Sunt jurnalist. Sunt strateg de afaceri + publicitate pentru antreprenori vizionari asemeni ție. SCRIU ARTICOLE. COMUNIC CU MASS MEDIA. ORGANIZEZ EVENIMENTE. FOTOGRAFIEZ ȘI FILMEZ. Fac toate aceste lucruri și mai mult decât atât de peste 20 de ani. Mă recomandă experiența: peste 10.000 de articole publicate în presa scrisă și digitală, emisiunile TV realizate, fondarea a trei reviste, câștigarea alegerilor electorale și gestionarea conturilor de PR și comunicare a celor mai importante proiecte de dezvoltare din Bihor, finanțate din fonduri UE.
Pentru o experiență mai bună, folosim cookies.